PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Geografia locuită de text

Dicționar de Locuri Literare Bucureștene, cu hărți originale de Rareș Ionașcu, de Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, Editura Humanitas

O lume literară își mișcă personajele între acele repere care le pot arăta și care îi pot pune în valoare normalitatea și istoriile ce formează sau compun aceste aspecte ale normalității, iar poveștile tuturor acestor întâmplări sunt introduse mai departe în coordonatele geografice între ale căror limite sunt descoperite și așezate. Aceste descoperiri, aceste aflări pot ajuta, pot stimula crearea unei hărți minuțioase care să asigure o bună desfășurare a călătoriei inițiatice , formatoare pentru cei dispuși și disponibili să îi descifreze și să îi accepte normele obligatorii de orientare în teritoriul dezvăluit de textul desenat al ei. Folosirea acestui tip de hartă presupune o întovărășire, o alăturare care va conduce la desfacerea unei regiuni, a unui loc anume. Toate acestea implică descoperirea, dar și vederea peisajului care compune teritoriul, adică decorul care completează fiecare scenă compusă geografic, fiecare teritoriu nou adăugat cunoașterii.

În literatură se fac văzute multe asemenea locuri, sunt povestite, descrise și lăsate să își creeze un întreg scenariu propriu, o scenografie personalizată și complexă, iar după aceea se transformă firesc într-un loc mitic, într-un spațiu care încet, încet există și trăiește mai departe doar în acele cuvinte care au reușit să îl portretizeze și să îi dea acest corp textual care îl face să fie mereu viu și de căutat, de adus în actualitate prin regăsirea lui în literatură. Locurile literare sunt cele pentru care nu obosești niciodată căutându-le și în care poți să umbli rezistând cât timp disponibil ai sau îți poți face pentru această călătorie. Locurile literare sunt moduri în care literatura rămâne definitiv așezată în corpurile tari ale spațiului și ale lumii care îl poate conține.

Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu reușesc în acest Dicționar de Locuri Literare Bucureștene să găsească și să privească aceste repere, aceste noduri geografice care au rămas să fie desfăcute în literatură și care rămân să marcheze definitiv de acum orice fel de călătorie prin timpul, prin spațiul și prin vremurile lor puse la dispoziție de atmosfera literară bucureșteană, de acea atmosferă care include obligatoriu și alăturarea locului care o conține și care îi face loc între granițele sale.

Ideea dicționarului de față a pornit de la observația că spațiul joacă în literatură un rol crucial, majoritatea operelor conținând o „hartă” pentru uzul personajelor, ale cărei coordonate se pot sau nu plia pe o geografie obiectivă. Ne-am propus ca, repertoriind locurile importante din Bucureștiul literaturii, să surprindem acel esprit du lieu  care le definește natura, precum și atmosfera pe care ele o degajă, în diverse epoci și contexte

Dicționar de Locuri Literare Bucureștene este propunerea autoarelor de a consuma integral o călătorie prin toate acele locuri care au reușit să se adune în textele scriitorilor care le-au simțit ca potențiale puncte de întâlnire între text, personaj și poveste. Sunt (re)povestite aici cam toate locurile importante ale orașului în care scriitorii s-au simțit necesari, în care ei au simțit că se pot așeza și, mai apoi descrie ceea ce au văzut, sau uneori chiar ce au trăit și au simțit. Realizezi, prelungind aceste fragmente de literatură, ce corp sofisticat poate să aibă un text dacă el poate să cuprindă în țesătura lui toate aceste spații atât de diverse și atât de independente de cele mai multe ori. Se simte aici reușita majorității autorilor citați de a integra spațiul și locul ținut în el într-un altfel de discurs, într-unul care reușește să le țină și să le aducă împreună fără ca unul dintre ele să îl anuleze pe celălalt.

Se pot simți și urmări transformările pe care orașul le-a suferit de-a lungul timpului și se pot reface datorită tot timpului, a aceluia oprit în textele scriitorilor, se poate deasemenea resimți atmosfera tuturor timpurilor și ale vremurilor regăsite și se pot reface locuri care nu mai există decât în cuvintele care le-a desenat și care le-a așezat aici. Rolul și rostul fiecărui loc literar îndreptățit să fie așezat aici este redescoperit firesc și renumit ca reper în acest dicționar care îl ține pentru totdeauna viu și disponibil să fie revizitat.

Bucureștiu literar își desfășoară liniile de forță într-un perimetru aflat la limita dintre realitate și ficțiune

Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu reușesc să scrie și să deseneze împreună o hartă complexă, multistratificată și riguros arătate reperele ei pentru ca bornele ficționale, senzoriale, sentimentale și literare să reușească fiecare să se identifice și independent, dar și împreună cu autorul care le-a putut anula posibilitățile ascunderii, a rămânerii într-o zonă neluminată care le-ar fi putut limita vizibilitatea. Orice fel de trimitere într-un loc literar este și una la cartea din care el a fost scos și așezat, iar mai apoi separat pentru a putea deveni personaj geografic. Nici unul dintre aceste locuri nu rămâne izolat sau fără punțile care să îl poată reașeza în corpul cărții din care a fost adus la această expunere.

Din Amzei în Zlătari, Bucureștiul literar își desfășoară liniile de forță într-un perimetru aflat la limita dintre realitate și ficțiune

Dicționar de Locuri Literare Bucureștene este un aproape roman scris de Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu ca pe un discurs îndrăgostit despre literatură și despre toate reperele ei geografice, locuibile, frecventabile, este o plimbare în care ne sunt arătați și autorii și locurile pe care aceștia le-au văzut, sau pe care poveștile lor le-au cerut să fie așezate în cuprinsul lor geografic, în spațiul pe care l-au ocupat și l-au făcut să iasă în evidență și astfel să rămână pentru totdeauna vii. Locurile literare își regăsesc din nou aici viețile, acele vieți care se așază în coordonatele geografice care le arată și le face să se  manifeste independent și dependent în paginile acestui dicționar.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro