kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Codul secret al iubirii

Un an din viața Liubei B., de Ioana Scoruș, Editura TREI

 

Ascultarea sunetelor adânci ale vieții este compatibilă cu așezarea lor în acele vecinătăți care le sunt benefice, care le poate asigura dispunerea în game coerente și, totodată, le pot asigura acea multiplicare necesară oricărui ecou, oricărui sunet repetat care poate transporta frânturile ce pot întregi și ajuta alcătuirea întregului necesar și așteptat. Curbele descrise de amplitudinile fiecărui sunet mențin notele la înălțimile care pot fi escaladate și de unde se poate privi jos, în vâltoare, de unde pot fi asumate adâncimile pe care le-ai traversat.

Ioana Scoruș traversează frecvent apele adânci ale sufletului, le traversează și privește intens și cu seriozitate în undele acestor adâncimi și reușește să scoată de acolo fragmentele lipsă ale vieții, acelea care au căzut și s-au rătăcit în aceste abisuri, și reușește să le pună acolo de unde lipsesc. Aceste călătorii prin zonele liniștite, dar adânci, ale firii umane, sunt întotdeauna urmate de așezarea lor în povești care au acea zbatere cutremurătoare a frisonului care propune începerea vindecării.

… Totul este o iluzie. Numai poezia nu este iluzie…

Un an din viața Libei B. este un poem așezat în tiparele, în ramele prozei, este un țipăt mascat într-o poveste de iubire, una dintre acele povești care pot avea loc doar în acel interval uman care rămâne la dispariția unor firi disponibile pentru această experiență.

… Până la urmă, toată lumea e plină de proză și de poezie, greu e să o scoți din tine, nu s-o porți în tine… 

Privirea din umbră, ascunderea și ascultarea cu atenție a mesajelor pe care exteriorul le propune, pentru a putea fi aduse la lumină cuvintele din interior, este un joc sofisticat de atragere, unul care se desfășoară de-a lungul acestui text, este firul care nu se vede, dar care ține bine legate povestea și toate ramificațiile ei. Trăirile, senzațiile, cuvintele se ascund în priviri și sunt redate în cuvinte care se caută unul pe altul și care vor să impună stările de aici ca loc comun, ca mod permanent de înțelegere și de asumare a normelor impuse de tonul pe care autoarea l-a așezat în textul acesta. Scopul acestei povești este să mascheze cât se poate iubirea, să treacă și să așeze în registrul mut puterea pe care o stăpânește și, astfel, să comunice acele părți care pot fi înțelese și care se pot așeza într-un registru uman suportabil. Un an din viața Liubei B. conține povestea despre puterile acestor coduri pe care le deține oricare manifestare a iubirii, a acelei iubiri care stă tot timpul așezată în zonele ascunse ale oricărei vieți.

… Azi m-am rafinat. Folosesc coli colorate. Fiecare iubire are culoarea ei și fiecare etapă de iubire are nuanțele ei…

Ioana Scoruș își face personajele să comunice folosind o rețea bine construită de senzori, de nervi și de toate acele simțuri care se caută și care se pot completa unele pe altele. Toată această rețea este concepută ca o mulțime de elemente care sunt prinse între ele într-o relație de dependență permanentă și greu de înlocuit. Toate, aici, se ascultă, fiecare vibrație a fiecărei stări produce un sunet care provoacă și care propune, prin ecoul care îi multiplică starea, un exercițiu cuceritor de ascultare, de trecere a acestor stări dinspre personaj spre cititor, alimentând un fel de transhumanță a senzațiilor, o călătorie din text în afara lui și invers. Această modalitate de transfer este propice manifestării acelor empatii care cuceresc și care apropie. Numele lor, ale stărilor, sunt redenumite odată cu aceste mutări și trăite independent.

… Eram în patul din dormitorul meu, m-am ascuns sub plapumă, eram ca o ființă închisă într-o colivie, ca și cum un strat de piele îmi era jupuit în singurătatea aia a mea, în acel pustiu, în acea dimineață în care mă trezisem fără stratul protector de piele. Eram o rană cât se poate de vie…

Ioana Scoruș încearcă și reușește să vadă anumite locuri desenate în firea umană care de obicei rămân ascunse, reușește să le vadă, să le numească și să le asigure acea protecție pe care le-o poate da înțelegerea lor. Este unul din procesele de protecție pe care îl poate asigura diagnosticarea corectă a fiecărui nod melancolic închis în partea de corp invizibilă a fiecărei persoane.

Un an din viața Liubei B. este un mic tratat în care sunt arătate și explicate micile coduri discrete ale iubirii, acelea care compun și care ajută viețile să nu se fragmenteze, să nu se transforme în cioburi care nu se mai pot aduna și care nu se mai pot regăsi pentru a reface întregul din care au fost dislocate.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media