Omul de litere, liberalul Theodor Nicolin, a trecut în nefiinţă!

În această dimineaţă, familia, prietenii şi colegii l-au condus pe ultimul drum pe omul de litere, liberalul Theodor Nicolin. Theodor Nicolin s-a născut în 1925, la Târgovişte. După absol­vi­rea cursurilor pri­mare (1932-1936), urmează cursurile liceale la „Ienăchiţă Văcăres­cu” (azi, Colegiu Naţional) din Târgovişte (1936-1944). În 1944 se înscrie la Facultatea de Medi­cină din Bucureşti, abandonată după un an, în favoarea Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti (1949). A funcţionat între 1949-1955, ca profesor de limba română la diferite şcoli din judeţul Dâmboviţa. Din 1955 şi până la pensionare  afost jurisconsult şi consilier juridic. Are o impresionantă muncă pe tărâmul literaturii, iar în 2005 a primit premiul pentru memorialistică („Periplu târgoviştean”) al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni. A lăsat târgoviştenilor două remarcabile volume de memorialistică „Târgoviştea mea” (2000) şi „Periplu târgoviştean” (2004), în care evocă trecutul urbei şi figurile de altădată.

Theodor Nicolin a fost şi cel mai vechi liberal târgovişten. A intrat în cadrul PNL în 1945 şi a  activat până la moarte. Soţia sa, Ecaterina Nicolin, l-a urmat, fiind şi dânsa pe lista celor mai longevivi oameni de dreapta din judeţ. Cei doi au fost aniversaţi, la împlinirea a 138 de ani de la înfiinţatea PNL, alături de alţi 17 liberali octogenari ai partidului. Din păcate, starea de sănătate a scriitorului Theodor Nicolin nu i-a permis participarea la această manifestare.

ecaterina nicolin

 

Mihail Volintiru, preşedintele PNL, alături de Ecaterina Nicolin

“Am pierdut un om care a făcut istorie. Un om pentru care liberalismul nu a fost o doctrină, ci un crez şi un mod de viaţă. Cu inima strânsă l-am condus, astăzi, pe ultimul drum. Mă rog ca Dumnezeu să dea putere familiei şi pe Theodor Nicolin să-l aşeze în rândul celor drepţi! Dumnezeul să-l odihnească!” a notat astăzi, pe pagina sa de FB, preşedintele PNL Târgovişte, Gabriel Cristache.

Un mesaj de condoleanţe a transmis şi fostul lider liberal Florin Popescu: “Regret dispariţia celui ce a fost poetul, prozatorul, istoricul literar şi publicistul Theodor Nicolin, un om de mare valoare al judeţului nostru. Theodor Nicolin a fost membru marcant al PNL Dâmboviţa şi unul dintre cei mai longevivi oameni politici dâmboviţeni, fiind, timp de 68 de ani, membru al aceluiaşi partid. Cu siguranţă, acest exemplu este unul demn de urmat pentru tânăra generaţie de politicieni. Transmit, şi pe această cale, condoleanţe familiei îndurerate şi sunt alături de aceasta în greaua pierdere suferită. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Şi preşedintele PNL Dâmboviţa, Mihail Volintiru, a transmis un mesaj prin intermediul publicaţiei noastre: “Suntem şi vom fi alături de familia îndurerată, cu tot ceea ce poate fi omeneşte posibil. Theodor şi Ecaterina Nicolin, doi oameni deosebiţi, sunt un reper al liberalismului târgoviştean. Resimt o mare tristeţe pentru această pierdere irecuperabilă.  Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Centru Medical Valeriana Revelion Rodiv Gaesti


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro