„O noapte furtunoasă” a lui Caragiale, tradusă în limba romani

 

Sărbătoarea etniei romilor din România a fost marcată astăzi şi la Târgovişte, printrun eveniment organizat la Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa. Printre invitaţii care au luat cuvântul s-au numărat actorul Doru Tufiş, în calitate de director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor-Romano Kher, instituţie publică din subordinea Mnisterului Culturii , Vasile Deju, reprezentant al Partidei Romilor Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţea Dâmboviţa, Tudorică Răducanu, consilier local, Sorin Moldovan şi Zita Moldovan, actori ai Teatrului Masca din Bucureşti, profesorul universitar Vasile Burtea, gazda evenimentului fiind directorul bibliotecii, Agnes Erich.

Fiecare dintre aceştia a subliniat importanţa păstrării identităţii culturale şi, în acelaşi, timp, integrarea romilor în societate.

Invitaţii au ptutu admira expoziţii de costume tradiţionale şi fotografii despre tradiţiile romilor.

Un moment important al evenimentului de astăzi l-a reprezentat lansarea unei cărţi în ediţie bilingvă, al cărei autor este actorul Sorin Moldovan, care a fost prezent la Târgovişte alături de alţi colegi ai săi în urmă cu câţiva ani pentru a juca piesa o noapte furtunoasă în limba romani.

Cartea lansată astăzi este o traducere a comediei „O noapte furtunoasă” a lui Caragiale, o carte prin care se doreşte promovarea limbii romani. „Romii sunt nişte oamnei liberi…nu trăiesc lucrurile cu jumătate de măsură şi, poate de aceea nu vor să se alinieze la nişte norme”, şi-a caracterizat semenii actorul Sorin Moldovan.

Acesta a ţinut să precizeze că şi comedia O scrisoare pierdută este în proporţie de 80% tradusă şi că lucrurile nu se vor opri aici, avându-se în vedere şi traducerea unor autori străini cum este Cehov.

Şi profesorul universitar Vasile Burtea şi-a prezentat o carte şi un raport de cercetare ce tratează teme din civilizaţia romă, biblioteca judeţeană intrând în posesia acestora, dar şi a cărţii lansate de Sorin Moldovan.

Sărbătoarea Etniei Romilor va continua la Sala Sporturilor, de la ora 17.00, unde târgoviştenii sunt aşteptaţi la un târg de meştşuguri tradiţionale rome şi artizanat, un spectacol muzical susţinut de Ovidiu Lipan Ţîndărică şi fanfara de muzică tradiţională romă, Ansamblul Focloric Chindia şi Ansamblul Muzical Romano Butiq, taraful Viorica şi Ioniţă de la Clejani şi mulţi alţii.

Evenimentul va fi prezentat de Zita Moldovan şi Sorin Sandu, actori ai Teatrului Masca din Bucureşti.

romi2

romi4

romi3

romi5romi6

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro