LUMEA CU MASCĂ – Constantin CIUCĂ – Regele cu pene

Unele păsări sunt atât de obosite de zbor, încât, chiar dacă mai dau încă din aripi, ele au adormit deja în aburul ud al unui nor…

 

Sărbători fericite… Am primit zilele acestea sute de urări de distracție maximă. Infinit de multă distracție. Insuportabil de distracție! Apocaliptic de distracție! M-au înduioșat toate și m-au emoționat. Acum însă, că sărbătorile au trecut și pocnitorile au tăcut, am voie, în sfârșit, să spun adevărul:Am dormit neîntors!

 

Vârste… Se vorbește deseori despre vârsta a doua sau vârsta a treia dar nimeni nu vorbește despre vârsta a patra. Vârsta a patra? Da… Aceea în care trebuia să fii deja mort, dar tu te încăpățânezi!

 

Psiho… Astăzi am fost la cabinetul de psihiatrie, pentru un aviz. După nici cinci minute de consultație, știam deja exact ce tratament trebuia să îi prescriu doctoriței și cum să i-l administrez!

 

Bagaje dus-întors… Despărțirea dintre doi oameni care s-au iubit nu este deloc un lucru ușor și, de cele mai multe ori, nici nu reușește din prima. De aceea este nevoie de exerciții de despărțire. Adică, într-o zi, îți faci bagajele și pleci. Însă peste câteva zile te ia dorul și te întorci. Pe urmă, în altă zi, îți faci iar bagajele și pleci. După câteva săptămâni iar te întorci. Apoi, în altă zi, îți faci din nou bagajele și pleci. Și chiar când vrei să te mai întorci o dată, te vezi în oglinda din hol. Te uiți la tine, te uiți în jur. Eziți. Te mai uiți în jur. Dai drumul bagajelor din mâini și te așezi pe un scaun. Și rămâi singur acolo, pe holul tău, de capul tău, cu golul tău…

În freză… Am citit la vreme toate cărţile de aventuri ale copilăriei; am văzut suficiente filme pornografice ca să nu mă mai ia nimic pe nepregătite; la școală am învățat cu uşurinţă formulele trigonometrice care, deoarece semănau cu pictogramele hitite, mi s-au părut plastice şi decorative; ca să impresionez fetele, am citit cărţi din alea groase de care fuge toată lumea: Fraţii Karamazov, Finnegan’s Wake, Critica rațiunii pure, Război și Pace; îmi amintesc fosilele specifice care delimitează erele geologice precum şi denumirea tuturor celor 206 oase din corpul omenesc. Pot oricând să reproduc formulele complicate ale fenolilor şi alcoolilor şi ştiu capitalele tuturor statelor lumii. Mi se pare că sunt un tip informat. Şi că am învăţat destul de multe despre mine şi despre lume. Lumea asta, pe care punem mâna zi de zi. Aiurea!
O iau mereu în freză!

Sfârșitul lumii… Cel mai de necrezut şi cel mai de speriat lucru care mi se întâmplă atunci când mă îndrăgostesc este frica de sfârșitul lumii. Femeia pe care o iubesc se transformă într-o vietate iremediabil singulară, nedescrisă de niciun tratat de antropologie, zoologie sau patristică. Ea nu seamănă cu nimic altceva de dinaintea ei şi cu nimic de după ea. Brațele ei, surâsul ei, ochii ei, atingerea ei, degetele ei, totul devine altceva. Din organe de simț sau de locomoție, devin obiecte de cult. Ea însăşi devine un cult căruia îi devin un adept fanatic. Dar spre deosebire de alte religii, pentru a supraviețui, eu trebuie să fiu şi să rămân singurul adept şi singurul practicant al acestui cult. Oricine altcineva care ar vrea să o atingă, să îi arunce ocheade cu sub-înțelesuri, să îi facă avansuri sau să se gândească la ea altfel decât ca la o icoană, devine pentru mine o amenințare imediată cu erezia și extincția. O amenințare reală cu sfârșitul lumii! Pentru că femeia aceasta este însăși lumea, în totalitatea ei. De aceea, pentru mine, zilnic, sfârșitul lumii este o chestiune reală, practică, o apocalipsă la îndemână, repetabilă, pe care o trăiesc în avans chiar şi la cele mai mici bănuieli sau îndoieli.
Însă lucrurile acestea despre mine nu le știe nimeni. Mi-e atât de frică! Mi-e îngrozitor de frică de sfârșitul lumii!

CONSTANTIN  CIUCĂ  este un foarte cunoscut  poet, prozator și, desigur, fost profesor de „Carabella”…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro