LA MIJLOC DE SĂPTĂMÂNĂ – Constanța POPESCU – Un Dor pe muchia gropii

De la o vreme cuvântul „dor” îmi vine tot mai des în gând, e așa ca o tânjeală după ceva sau cineva neidentificat inițial. Și apoi valuri de amintiri, nu mai e timp de pierdut, fiecare minut e prețios…

Era mama, desigur, atentă la orice gest al meu, la toate privirile, mă „citea” tăcută, analizând dacă și când să acționeze. Nu era ușor să ai răbdare cu mine, dar în cele din urmă, funcționa cvasi detașarea, veneam eu în întâmpinarea curiozității ei și răsturnam sacul nemulțumirilor. Și erau multe, dar adăugam și nimicuri cotidiene ca să amplific starea de supărare și să divaghez de la motivul principal. Mama nu trebuia să știe că mereu lucrurile veneau de la un el. De parcă ea, dacă avea cu douăzeci de ani mai mult, nu trecuse prin aceleași stări și mai trecea încă, dar credeam că numai eu am acest „privilegiu”. Pentru un el, care peste ani nici nu se mai identifică bine cu o persoană anume, rămânea doar o stare, mult mai mătuită ca senzații și desigur mult mai înțelegătoare datorită trecerii timpului. Dar când și când povestea se repetă, în altă conjunctură, cu alți parametri emoționali, desigur și cu alt personaj. Simți că ceva nu e suficient, că ai nevoie de o schimbare, chiar dacă asta ar însemna doar o conversație spumoasă care să te detensioneze, care să-ți dea încrederea și forța de a trece peste nimicul de fiecare zi și să te simți prețioasă, prințesă… „Dorul” e greu de tradus, chiar dacă îl suprapunem, îl comparăm cu o gamă mare de sentimente, de senzații, cu atât mai mult are un alt sens tainic, special pentru fiecare. Apoi contează chiar și perioada zilei când ți se deșteaptă această stare, locul unde te găsești ca să înțelegi ce determină acest sentiment, vârsta, pentru că nu seamănă dor cu dor…

Apoi noi, românii, firi emoționale dar și obișnuiți cu implacabilul, admitem că e o stare pasageră, care mai mult ne încurcă, nu ne conferă niciun rezultat de urmărit în viitor și așa încet, încet divagând prin trecut, ajungem în lumina zilei care tocmai se scurge în visări sterile. Și totuși va fi în noi mereu, e greu să-l părăsești și de aceea îl transmiți, el este în gena noastră.

Se spune că ne naștem din și apoi intrăm într-o cușcă mică, aurită, caldă, comodă, care pe măsură ce creștem devine tot mai mare și nu mereu confortabilă, dar evoluând avem alte nevoi, alt orizont și atunci, crescându-ne pretențiile, mărim cușca, dar asta presupune truda noastră pentru a aduce acel lăcaș măcar asemănător cu prima cușcă. Ei bine aceste atașamente involuntare fac parte din codul nostru propriu ce–l credem a fi bunăstare și nu se referă doar la nevoinle materiale ci mai ales la confortul emoțional, împing la extrem iubirea, o stare patologică de efervescență emoțională care ne transformă, în perioade scurte, în ființe strălucitoare. Buni, empatici, harnici, veseli, ne invadăm cu vise, de-am putea să le și punem în practică… Dar ne-ar trebui câteva vieți, pentru aceasta. Și totuși iubirea reconfigurează metabolismul, e drept, uneori agresiv, dar ce contează dacă ne da o stare de fericire… Nu asta tânjim noi, când visăm din dor, în dor?

Doar că partea noastră de lut nu ține pentru pâinea cea de toate zilele, e un efort mic pentru supraviețuire. Nu ne mai crește tensiunea, nu mai palpită săraca inimă ce voia statutul ei de divă vaporoasă și romantică, ce poate învălui cu parfum și romanță, acoperind toate golurile din acoperișul nostru nesigur. Trecem la normalitatea zilelor: nimic, de trei ori pe zi și ritualuri banale de care nu ne va fi dor… E chiar viața pe marginea gropii… Și cui îi pasă?

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro