JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Maladivele nocturne (III)

Părea să fie o zi frumoasă, părea să înceapă  o zi frumoasă, o zi însorită. O zi în care ar fi ieșit exasperat de micile conflicte, guerille și conflagrații organizaționale și colegiale, la o țigară, și ar fi disecat pe fiecare în parte cu câte o caracterizare înțepătoare. Își păstra sarcasticele remarci pentru el, pentru mai târziu, răspunzând colegilor cu zâmbete afabile și licăriri de răutate înăbușită, conservată, astupată, estompată, latentă, dar existentă. O Eva dominantă ronțăia de zor vârful cromat al unui stilou, privindu-l ca un animal de pradă, urmărindu-l atentă cu privirea. 

   Se așeză la birou, își potrivi ceasul metalic,  își împreună  mâinile ca într-o rugăciune și plecă capul câteva clipe. Trase aer în piept și se pierdu în mulțimea de discuții, de sunete și vociferări. Ascultă, cu prefăcută atenție, perorațiile unui coleg în timp ce desena chipul unui spirit marin ce purta o corabie pe valuri. 

   „Am reușit, probabil cea mai frumoasă… și totuși eu… dar desigur era de așteptat… căci eu… și asta ar trebui să-ți spună ceva despre mine… dar tu… eu… tu mă cunoști.” 

   Se auzeau crâmpeie din conversația colegului, care se aplecase mult prea aproape de el cu pieptul bombat, mângâindu-și ritualic obrajii, plin de el și de importanță zilei. Îl ascultă până în momentul în care simți din nou o înțepătură. Nu o putea numi durere, căci nu era o Durere. Și totuși îl durea. Dar, totuși, ce se putea numi durere? O înțepătura în dreptul inimii. Părăsi încăperea unde colegii țineau nesfârșitele ședințe și discuții și se întoarse în biroul sau. Își deschise jacheta și vesta. Cămașă era albă imaculată. Nu părea să fi apărut vreo pată. Și totuși simțise o înțepătură. Să fi fost un junghi, un nerv, un mușchi? 

   „Hai, lasă astea… Micile înțepături între colegi… Compania vrea să te dezvolți… vrem să progresezi… să… mâine… un..om… important… tu…. eu… cu toții.. .cu atât mai bine… spre… nimic…” 

   Zâmbi afabil șefului, superiorului care acum, din nemărginită generozitate, îi valida întreaga existența. Se uită la acel om și nu se uită la el ci la alcătuirile lui. Se uită la ochii obosiți, la cearcăne, la părul dat pe spate și barba atent rasă, la gulerul imaculat, la modul în care vorbea, respirând pe nas, modulându-și vocea, încercând să controleze conversația și să-l domine, să-l stăpânească. Îi aruncă câteva vorbe superiorului, mici elemente decorative care ar fi putut să însemne ceva sau nimic și părăsi biroul și clădirea. 

   Își aprinse o țigară, ridică capul, privi în depărtare și trase un fum. În același timp cu fumul expirat, izbucni în râs. Continuă să râdă de parcă acum ar fi avut libertatea să o facă, oprit însă din nou de acea insesizabilă durere. Acea agasantă și enervantă durere… Își lovi coastele cu pumnul și trase adânc de două ori din țigară. Unde era durerea? Își căuta durerea prin tot corpul. Parcă cineva l-ar fi înghiontit în coaste. Și totuși simțea acea înțepătura din cei în ce mai mult, iar durerea parcă începuse să radieze. 

   O slăbiciune… Un semn că ești gata… Ești pradă, un lup bătrân, un leu rănit. Gata să devii prânzul hienelor și șacalilor… Chiar de-ar fi fost ultimele sale momente ar fi rămas zâmbitor și energic, chiar și în sicriu. Un coleg trecu pe lângă el și îi zâmbi prefăcut. Se opri și se apropie de el. 

   „Tu, știi… așa a spus. Ești o forță. Mare potențial…dar, dacă ai fi mai implicat. Știu, știu tu nu faci politică. Ești bine?” 

   N îi zâmbi și își aprinse din nou țigara. Se retrase într-un colț și se uită la cămașă. O mică pată de sânge apăru pe cămașă. Își închise repede sacoul ferindu-se de privirile colegilor.     „Câteva ceasuri, de-aș mai răbda. Apoi ori în pat, ori în sicriu, ori în brațele ei, ori pe fundul marii. Să mori, să dormi. Să dormi, sperând să mori. Și prin moarte… nu, nu să visezi, să uiți.”

 

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > red[email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro