Istoricul Ion Constantin, conferință la Târgovişte, despre făurirea Marii Uniri din 1918

Sursa foto: Epoch Times

 

Vineri, 9 Noiembrie 2018, în Sala Bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității “Valahia” din Târgovişte (Str.  Lt. Stancu Ion, nr. 35, Târgoviște), sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Nifon Mihăiță, Mitropolitul Târgoviștei, Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” a avut loc  Conferinţa Naţională cu temele:

  • Unirea Bucovinei cu Regatul României – repere istorice (1918).Pactul Molotov-Ribentrop și raptul sovietic din Iunie 1940   
  • Vasile Stroescu, primul Președinte al Parlamentului României Mari

Conferențiază: Dr. Ion CONSTANTIN, istoric.

 

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române în acest an – Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Unirea Bucovinei cu România a implicat o succesiune de evenimente politice care au culminat cu votarea unanimă de către Congresul General al Bucovinei, în ziua de 15/28 noiembrie 1918, a alipirii fostului Ducat al Bucovinei la Patria Mamă România. Deși consfințită la nivel internațional prin Tratatul de pace cu Austria încheiat la Saint-Germain en Laye, la 10 septembrie 1919, această unire avea dureze până în iunie 1940 când nordul regiunii, inclusiv orașul cel mai important – Cernăuți, a fost anexat de URSS în mod abuziv, deși acest fapt nu era prevăzut în pactul Ribentropp-Molotov.

În cadrul conferinței se va omagia, totodată, personalitatea lui Vasile Stroescu (1845-1926), supranumit și „mecena românilor”. Marele boier basarabean s-a remarcat încă din anii ce au precedat Marea Unire printr-o activitate filantropică susținută față de românii de pretutindeni contribuind major la trezirea conştiinţei naţionale. În discursul rostit pe 24 mai 1910 la Academia Română în cadrul alegerii sale unanime ca membru de onoare pentru aportul deosebit adus la apărarea românismului și a credinței strămoșești, Vasile Stroescu a exprimat cu modestia sa definitorie: „Sunt mirat că o faptă simplă şi firească a produs atâta mişcare şi atâta zgomot”.

Organizatori: Prof.Univ.Dr. Gheorghe F. Anghelescu, Director al CCSIDSUVT;

Asist.Univ.Dr. Ionuț Gh. Chircalan, Colaborator permanent al CCSIDSUVT.

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro