IPOTEZE DE LUCRU – Iulian MAREȘ – Povești de viață

Iulian  MAREȘ este unul dintre foștii mei elevi. Proiectul despre care ne va vorbi aici, prin mai multe povești de succes, povești de viață se numește Balkan Development Support și este o asociație tânără, ce reunește oameni cu experiență, profesioniști în sectoarele lor și creativi în ceea ce fac. Este o echipă internațională, iar obiectivul lor este să contribuie „la dezvoltarea economică, culturală și socială a locurilor unde trăim. Vom aplica lecțiile pe care le-am învățat în timp, ne vom folosi de mijloacele de care dispunem în mod firesc și de resursele pe care le putem accesa direct sau cu sprijinul prietenilor noștri, de acum sau de mâine. Considerăm că abordarea „oameni pentru oameni” e cea mai eficientă și că dezvoltarea durabilă pornește de la identificarea corectă a necesităților individuale și colective, dar solicită și punerea în evidență a perspectivei de satisfacere a fiecăreia. Ne propunem să aducem la un loc resurse și mijloace, pe care să le facem accesibile oamenilor orientați către viitor, caracterizați de onestitate și seriozitate, ce sunt interesați de bunăstarea comunităților din care fac parte.” (Ionuț  CRISTACHE)

 

 

Acasă…

 

Am fost la Târgoviște, capitala județului Dâmbovița, având programată o întâlnire cu primarul acestui oraș, domnul Cristian Stan. Premisa deplasării a fost una multiplă. De zece ani, municipalitatea târgovișteană acordă prioritate dezvoltării infrastructurii educaționale, un exemplu ilustrativ fiind faptul că, în intervalul menționat, aici au fost complet renovate și dotate, la un nivel ultra-modern, 12 săli de sport aparținând unor licee și cluburi sportive din oraș (unele necesitând investiții de peste 3 milioane de lei fiecare).

 

Asociația noastră colaborează și cu Liceul Tehnologic din Fierbinți-Târg, unde există o sală de sport, dar e inutilizabilă în prezent. Renovarea acesteia, poate chiar construirea uneia noi (posibil ca aceasta să fie soluția optimă), constituie un proiect vital pentru viitorul educației în acest oraș ialomițean. Târgoviștea intenționează să devină un hub al culturii și al sporturilor în Regiunea Sud Muntenia, investițiile realizate în ultimul deceniu fiind menite să concretizeze, progresiv, această perspectivă. Asociația noastră și-a propus ca și elevii merituoși din județul Ialomița să beneficieze de oportunitățile formative și de recreere pe care le oferă în acest sens Târgoviștea. Prin urmare, am considerat ca fiind un pas logic consultarea echipei de conducere a municipalității Târgoviște, formată din primarul Cristian Stan și city manager-ul Gabriel Boriga, întrucât palmaresul de proiecte al celor doi este cu adevărat impresionant. În plus, dialogul în cauză a survenit firesc, având în vedere și faptul că eu sunt târgoviștean la origine și chiar am învățat la Colegiul Național „Constantin Carabella”, ca și domnul primar al Târgoviștei… Și, nu întâmplător, activitatea asociației pe care o conduc e sprijinită, publicistic, de fostul nostru profesor de economie și filosofie, domnul Ionuț Cristache.

 

Astfel, pe agenda întâlnirii avute cu domnul primar Cristian Stan au fost două subiecte… În primul rând, realizarea unui schimb de experiență între administrația publică din Târgoviște și administrația publică din Fierbinți-Târg, abordarea acestui subiect fiind convenită premergător cu domnul Iusein Iuksel, primar al orașului ialomițean. În urma discuțiilor purtate cu domnul Cristian Stan, s-a stabilit ca cei doi edili să realizeze consultări directe în perioada următoare, pentru ca expertiza acumulată la nivelul Primăriei Târgoviște – în accesarea de fonduri europene și naționale, destinate reabilitării infrastructurii educaționale, inclusiv a sălilor de sport aparținând liceelor – să fie transferată și la nivelul Primăriei Fierbinți-Târg. În mod particular, am reținut un aspect subliniat de domnul Cristian Stan, care va trebui înțeles și la nivelul comunității din Fierbinți-Târg: ciclul de realizare a unui astfel de proiect, de la conceperea și depunerea lui, până la materializarea sa efectivă, este de 2-4 ani. Deci, durează și este o sarcină complexă.

 

 

În al doilea rând, am discutat despre conturarea unui proiect bilateral, numit „Weekend la Târgoviște”, prin care grupuri de elevi și profesori din județul Ialomița să aibă acces, la final de săptămână, la baza sportivă și obiectivele culturale aflate în coordonarea municipalității târgoviștene, precum: Complexul de Natație – cel mai modern din țară, Teatrul „Tony Bulandra”, Orchestra Simfonică de Tineret „Andante”, muzeele târgoviștene. Domnul  primar Cristian Stan a agreat propunerea asociației noastre, iar în perioada următoare vom avea consultări cu Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, cu Primăria Târgoviște și cu alți parteneri necesari, pentru a definitiva conceptul de proiect, sub aspect organizatoric și financiar. Scopul proiectului este recompensarea elevilor ialomițeni ce au rezultate școlare deosebite și sunt exemple de conduită civică.

 

Îi mulțumim domnului primar Cristian Stan pentru receptivitate și sprijinul acordat acestor inițiative și domnului primar Iusein Iuksel pentru interes. Le mulțumim celor doi oameni care au facilitat realizarea acestei întâlniri: domnul Gabriel Boriga, city-manager al orașului Târgoviște și Irina Mareș, coordonator de proiecte în cadrul Orchestrei Simfonice de Tineret „Andante”. Intenția noastră este să contribuim la dezvoltarea cooperării între județele Dâmbovița și Ialomița, în contextul în care unul dintre obiectivele asumate de asociație pentru anului 2021 este extinderea activităților la nivelul întregii Regiuni Sud Muntenia.

 

Am îndrăznit astăzi să dau ca exemplu de dezvoltare orașul Târgoviște și să evidențiez aportul deosebit al municipalității. Nu doresc să fiu acuzat de partizanat politic, așa că voi reda, foarte pe scurt, istoria recentă a exemplului târgoviștean, o anume evoluție a factorului politic local, de natură să indice care este cheia succesului. În primul rând, inițiativa de a merge la Târgoviște mi-a fost inspirată de gestul pe care l-a făcut Ciprian Ciucu, noul primar al Sectorului 6 din capitală (PNL): a mers la Oradea înainte de a-și începe efectiv mandatul, pentru a se informa cu privire la cazul excepțional de dezvoltare reușit de municipalitatea orădeană, sub conducerea fostului primar, Ilie Bolojan, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor.

 

În al doilea rând, la Târgoviște există o situație pe cât de particulară, pe atât de fericită, sub aspectul rezultatelor: Cristian Stan este la al doilea mandat de primar (PSD) și Gabriel Boriga este și el la al doilea mandat de city-manager. O mențiune, însă: Gabriel Boriga a avut anterior două mandate de primar, din partea fostului PDL (integrat în actualul PNL), după care a ieșit din politică. M-am născut și am crescut în Târgoviște și am fost martor la evoluția pe care au înregistrat-o atât PSD, cât și PNL la nivelul acestui județ. De circa 15 ani, ceva s-a schimbat fundamental în comportamentul pe care îl au acolo ambele partide: cooperează! La început, mai de voie, mai de nevoie, până când cooperarea a devenit mersul firesc al lucrurilor. Tot de aproape 15 ani, eu nu mai locuiesc în Târgoviște, dar sunt observator de departe al evoluției orașului. Pot spune că este una fără precedent. Echipa Cristian Stan și Gabriel Boriga a reușit să imprime în managementul orașului două elemente-cheie: seriozitate și continuitate. Fără acestea, orice oraș din România se condamnă singur la sărăcie și stagnare economică, dacă nu chiar regres.

 

În concluzie, nu fac politica niciunui partid anume, fac doar politica dezvoltării și a progresului. Sigur că am simpatii politice personale, ca orice om, dar nu-mi condiționează activitatea profesională. Viitorul ne aparține tuturor și mai ales copiilor noștri. Cum va fi acest viitor, depinde numai de ceea ce facem noi acum.

 

 

 

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro