IPOTEZE DE LUCRU – Iulian MAREȘ – Povești de succes

Distribuie:

 

 

Iulian  MAREȘ este unul dintre foștii mei elevi, de care îmi amintesc cu mare drag… Proiectul despre care ne va vorbi aici, prin mai multe povești de succes, povești de viață se numește Balkan Development Support și este o asociație tânără, ce reunește oameni cu experiență, profesioniști în sectoarele lor și creativi în ceea ce fac. Este o echipă internațională, iar obiectivul lor este să contribuie „la dezvoltarea economică, culturală și socială a locurilor unde trăim. Vom aplica lecțiile pe care le-am învățat în timp, ne vom folosi de mijloacele de care dispunem în mod firesc și de resursele pe care le putem accesa direct sau cu sprijinul prietenilor noștri, de acum sau de mâine. Considerăm că abordarea „oameni pentru oameni” e cea mai eficientă și că dezvoltarea durabilă pornește de la identificarea corectă a necesităților individuale și colective, dar solicită și punerea în evidență a perspectivei de satisfacere a fiecăreia. Ne propunem să aducem la un loc resurse și mijloace, pe care să le facem accesibile oamenilor orientați către viitor, caracterizați de onestitate și seriozitate, ce sunt interesați de bunăstarea comunităților din care fac parte.” (Ionuț  CRISTACHE)

 

 

În curând…

 

În septembrie 2006, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște participa la Festivalul Internațional de Teatru Alternativ (FIAT) de la Podgorica, la doar câteva luni după ce Muntenegru își declarase independența. Aceasta a fost premisa interviului pe care vi-l prezentăm în curând, în care am explorat cu Liviu Cheloiu – actor, director executiv și selecționer al Festivalului Internațional de Teatru Babel F.A.S.T. din Târgoviște – circumstanțele și importanța participării teatrului târgoviștean la evenimentul cultural găzduit de capitala muntenegreană.

 

Astfel, am aflat că Teatrul „Tony Bulandra” a ajuns la Podgorica „pe merit”, fiind selecționat direct de către organizatorii muntenegreni, după ce câștigase în același an 2006, cu piesa „Bacantele”, Premiul „Cel mai bun spectacol” la Festivalul Internațional al Mării Negre de la Trabzon, Turcia. Practic, teatrul târgoviștean nu a depus o aplicație pentru a participa la FIAT, ci a fost invitat, iar spectacolul pe care l-a oferit atunci – în care Liviu a jucat rolul principal – este și acum menționat laudativ în prezentarea festivalului de la Podgorica.

 

Din perspectiva noastră, ca asociație interesată de fenomenul cultural din întreaga regiune a Balcanilor, am remarcat faptul că festivalul de teatru de la Târgoviște s-a născut la intersecția celor de la Podgorica și Trabzon, ambele având o vârstă mai înaintată – cel muntenegrean are aproape trei decenii, iar cel turcesc două decenii. De altfel, Liviu ne-a și explicat că „a furat” know-how din participarea la aceste evenimente de tradiție, ceea ce e firesc pentru postura de festival – mezin al celui de la Târgoviște.

 

În cursul interviului a ieșit la iveală și dimensiunea umană pe care a avut-o deplasarea în Muntenegru: Liviu a relatat impactul emoțional al întâlnirii cu spectaculoasele peisaje de munte și de mare muntenegrene, culminând cu groaza pe care a semănat-o în sufletul actorilor români deplasarea cu autocarul pe dificila șosea care străbate canionul Morača. A urmat interacțiunea cu publicul muntenegrean – o provocare, după cum a descris-o Liviu, date fiind „exigențele” acestuia, venite din puternicul caracter experimental imprimat de școala de teatru care a existat în perioada iugoslavă, dar și din anii de experiență ai festivalului de la Podgorica.

 

Vă propunem, în curând, să urmăriți acest interviu, și pentru că este primul care surprinde colaborarea între Târgoviște și Podgorica pe tărâmul artei teatrale și unul dintre puținele dedicate colaborării culturale dintre România și Muntenegru. Ne dorim ca, la ediția din 2021 a Festivalului Internațional de Teatru Babel F.A.S.T., teatrul muntenegrean să fie prezent pe scena târgovișteană. Am început deja să lucrăm în acest sens și, dacă ne vom concretiza intenția, vom fi și noi acolo, anul viitor, să ne bucurăm de succesul pe care îl anticipăm.

 

IULIAN MAREȘ este jurnalist, absolvent de științe politice și, desigur, absolvent de „Carabella” târgovișteană…

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro