ortooxacell kiss2022.gif Flax

ÎNSEMNĂRI TEATRALE – Ionuț CRISTACHE: ARGONAUTAS la Bulandra noastră

ÎNSEMNĂRI  TEATRALE  –  Ionuț  CRISTACHE

ARGONAUTAS  la  BULANDRA NOASTRĂ

 

O poveste măiastră, aseară, pe scena Teatrului „Tony Bulandra”, din orașul nostru, în spectacolul „Argonautas”, regizat de Mihai Constantin RANIN… O poveste despre dragoste, trădare, călătorie, o impresie din trecut, cum spune directorul nostru, cu rădăcini aruncate în viitor…

 

Un spectacol de Mc Ranin

Coregrafia: Hugo Wolff
Coordonator echipa portugheză: João Mota
Texte culese și adaptate de Darko Lukić și Mc Ranin

Distribuția:
Iason   – Hugo Franco
Medeea 1 – Andreea Tănase
Medeea 2 – Diana Costa e Silva
Corifeul – Carlos Paulo
Heracle – Miguel Sermão
Orfeu – Radu Câmpean
Castor – Mircea Silaghi
Polux – Rogério Vale
Dădaca – Maria Ana Filipe
Mopsus – Ilie Ghergu
Tatăl Medeei – Liviu Cheloiu

Regia tehnică: Alexandru Sandu, Lumini: Adrian Dragomir, Sunet: Andrei Enache

 

Teatru-dans, teatru-imagine, incantații în două limbi, română și portugheză, un ritual teatral de excepție, toate se petrec în spațiul încărcat de simboluri al scenei din teatrul de pe Bulevard. Cucerim, călătorim, distrugem… Și toate se petrec în lumea unui vechi mit grecesc, coborât în penumbra unei săli vrăjite de cuvinte, de muzică, de dans…  

 

Așa cum se știe,  argonauții au fost  marinarii de pe corabia Argo, adică  eroii care au ridicat ancora din Colhida, pornind în căutarea lânii de aur.  Ca să scape de Iason, Pelias, regele cetăţii Iolcos din Tesalia, l-a convins să plece în căutarea lânii de aur, atârnată de un copac (un stejar) din pădurea consacrată lui Ares în Colhida şi păzită zi şi noapte de un balaur. Iason a întreprins expediţia, poruncindu-i lui Argos, fiul lui Frixos, să pregătească o corabie cu cincizeci de vâsle, care, după numele constructorului ei, a fost botezată Argo. Corabia a fost construită sub ocrotirea Atenei, care a supravegheat toate fazele pregătirii. Lui Iason i s-au alăturat principalii eroi ai vremii, de la Castor şi Pollux,  la Heracle şi Tezeu, adunându-se cincizeci de oameni. După un drum aventuros, când argonauţii au ajuns la gura râului Fasis, Eetes, regele Colhidei, a promis că avea să-i dea lui Iason lâna de aur, însă cu o condiţie: acesta trebuia să înjuge la acelaşi plug o pereche de boi care scoteau foc pe nări şi aveau copite de bronz şi să semene dinţii balaurului pe care Cadmos nu apucase să-i folosească la Teba. În încercarea sa, Iason a fost ajutat de Medeea, fiica lui Eetes, îndrăgostită de el. Medeea l-a adormit pe balaurul ce păzea lâna de aur, iar Iason a izbutit să o ia. Profitând de bezna nopţii, Iason şi argonauţii, cu lâna de aur şi cu Medeea, care li s-a alăturat, s-au îmbarcat, îndepărtându-se de Colhida. La întoarcere însă au fost loviţi de o furtună, ce i-a făcut să rătăcească îndelung prin Mediterana occidentală şi pe coastele din estul Italiei, şi numai după lungi peregrinări au ajuns la Iolcos.

 

Aceasta e numai o parte din poveste… Prima premieră a stagiunii 2019/2020 a adus împreună 6 actori portughezi și 5 actori români. Lâna de aur este punctul terminus al expediției, dar până acolo, aventura eroilor jumătate-zei, jumătate-oameni este populată de personaje miraculoase, pe tărâmuri nebănuite. Nu este, aici, o cronică de teatru, e doar impresia unui iubitor de teatru, fericit că mai poate regăsi la noi acasă, aerul miraculos al Bacantelor și Ispitirilor de altădată.

 

Spectacolul își va continua periplul în Lisabona, la Comuna Teatro de Pesquisa, un teatru de renume din Portugalia, cu o istorie teatrală de aproape 50 de ani, pe scena căruia Argonautas va avea 7 reprezentații în perioada 3 -15 octombrie 2019.

S-a mai spus, aseară, că Argonautas este  „o metaforă pentru odiseea omului modern, care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l poate numi acasă și unde să se poată exprima liber, fără constrângeri sociale sau culturale. Lâna de Aur reprezintă tocmai aflarea acestui loc de bogăție și prosperitate, unde ajungi purtat fiind de valurile vieții și însoțit de diferiți oameni care îți sunt mentori, prieteni sau contraexemple. Lunga expediție simbolizează drumul inițiatic. De aici, s-a născut dorința și oportunitatea unei coproducții cu Comuna Teatro de Pesquisa din Lisabona”

Actori mari pe scena teatrului din orașul nostru, o muzică impunătoare, o scenografie diafană, o coregrafie marca Hugo WOLFF și, peste toate, Mc RANIN….

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media