Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

IN MEDIAS RES – Ștefania PAVEL – Are poezia un viitor?

Ce este poezia știm cu toții ori: o modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat, al afectivității, al rimei, al ritmului etc.; (concr.) creație literară în versuri sau, dacă suntem ceva mai subiectivi, libertate, pace, viață în adevăratul sens al cuvântului. Oricum am alege să o definim și în orice context am fi întâlnit-o pentru prima dată, poezia rămâne artă deci, implicit, o modalitate de exprimare, iar modul în care aceasta este văzută în societate, o dilemă.

   Nu este un secret faptul că preocupările oamenilor par că se îndepărtează din ce în ce mai mult de artă, în special de literatură (poate chiar așa este sau poate că doar așa pare, vrem să pară, nicio variantă nu este exclusă), așa că am dorit să aflu care este viziunea tinerilor asupra poeziei, pentru a avea o bază concretă, nu doar speculații, care să îmi permită formarea unui punct de vedere privitor la întrebarea are poezia vreun viitor?, întrebare pe care mi-am tot pus-o în ultima vreme, chiar dacă sunt de părere că poezia va exista cât timp vor exista poeți, iar poeții nu mor niciodată, ci continuă să trăiască prin lucrurile care le-au fost muză și prin cele pe care le-au folosit în scrierile lor (spre exemplu, un poet inspirat de toamnă tocmai asta va deveni după moarte, toamnă, el va trăi mereu în desprinderea frunzelor din copaci în care s-a regăsit și pe care a pus-o în scrierile sale). Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a îi asigura poeziei un viitor în societatea noastră.

   Ceea ce am urmărit, în principal, să aflu a fost părerea altor tineri despre această formă de exprimare artistică și cât este de importantă pentru ei, în consecință, am lansat o încercare de cercetare sociologică pe bază de chestionar, adresată celor cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani. Au fost înregistrate răspunsuri din partea a 57 de persoane, iar rezultatele arată în felul următor: 73,3%  dintre persoanele care au răspuns chestionarului sunt interesate de poezie, în timp ce doar 39% încă citesc în timpul liber creații literare în versuri, în topul preferințelor aflându-se poeziile ce aparțin romantismului și simbolismului, scrise în special de către poeți români.

   De asemenea, un procent de 89,5% consideră că poezia este importantă, argumentând acest lucru prin faptul că poezia și arta, în general, ne ajută să fim mai conectați cu lumea in care trăim, cu sentimentele, cu ceea ce ne face umani, iar 94,7% dintre persoanele care au răspuns sunt de părere că poeții ar trebui încurajați să își continue activitatea.

   Din câte se pare, poezia are un viitor, având în vedere procentul respondenților care afirmă că aceasta îi interesează, însă este incert, raportându-ne la câte dintre persoane citesc în timpul liber creații literare în versuri. Chiar și așa, un avantaj îl reprezintă faptul că tinerii sunt deschiși către poezie, tratând-o cu o atitudine pozitivă, deci fundația necesară construirii unui viitor mai sigur există, trebuind doar să îi fie acordată atenția cuvenită și să fie valorificată.

Ștefania PAVEL are, încă, 16 ani și este o talentată poetă. Și nu numai…

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media