Cea mai de amploare acțiune civică din România a avut susținere și la Târgoviște, unde reprezentanți ai mai multor instituții și asociații au organizat un eveniment cultural prin care au atras atenția asupra patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană, care a împlinit pe 6 februarie nu mai puțin de 1883 de ani de atestare documentară.
“Campania Salvați Roșia Montană se bazează pe voluntariat și oricine i se poate alătura. Oamenii trebuie să se informeye despre ce înseamnă Roșia Montană și ce implică acest proiect distructiv de extragere prin cariere de suprafață și prin tehnologia cianurilor extragerea aurului. Înseamnă dispariția acestei localități, a patru munți, a galeriilor romane unice în lume și a întregului vestigiu inestimabil pentru poporul român”, explică Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori, unul dintre partenerii acestei acțiuni.
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român.
La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale, urme concret atestate ştiinţific ale trecerii prin istorie din Antichitate şi până în zilele noastre ale înaintaşilor poporului român.
Acțiunea de la Târgoviște a avut loc la Biblioteca Județeană “I.H. Răduelscu” Dâmbovița cu participarea de asemenea a Centrului Europe Direct, Asociației Ecologice Floare de Colț, Asociației Literata și Fundației Județene pentru Tineret Dâmbovița. În programul manifestării au fost incluse: o expoziție de fotografie, proiecții video, prezentare de carte, dezbateri, observații prin telescop. Invitat special a fost ing. geolog Andrei Costin Victor (foto 7), care a adus precizări importante din domeniu asupra zonei Roșiei Montane, unde zăcămintele de minereu au început să se formeze în urmă cu 11 milioane de ani. Informațiile au completat prezentările celorlalți vorbitori, care au abordat istoric, geografic, uman, subiectul Rosia Montană.