FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – Timpul

Avem timp pentru toate!” – Octavian Paler

Oamenii şi-au pus mereu întrebări legate de timp. Cum trece el? De ce e aşa rapid sau aşa lent? De ce ne îmbătrâneşte şi ne slăbeşte? Oare e corectă orice estimare legată de timp pe care o ştim? Timpul a dat oamenilor cele mai mari bătăi de cap şi în jurul lui gravitează cele mai mari probleme spirituale şi intelectuale.

Pentru mine, timpul e doar un cuvânt şi atât. Nu cred în ani, zile, ore sau orice delimitare strictă de acest gen. Pentru mine anii se măsoară în experienţe acumulate, zilele în fuga disperată a soarelui şi a lunii, unul către celălalt, iar pentru mine nu există decât momente. Momente peste care treci fără să-ţi dai seama că au existat vreodată şi momente care trec atât de greu încât vrei să nu fi existat… Mi-ar plăcea totuşi să mă trezesc într-o dimineaţă în care timpul, pentru toţi, să devină ceea ce este şi pentru mine: o noţiune abstractă, care pe mulţi îi sperie şi căreia i se dă prea multă importanță. Aş vrea să văd timpul împărţit după sentimente, emoţii, nu termeni matematici care pe mulţi îi sperie şi îi încurcă. Vreau să văd oamenii trăind o viaţă în care să se bucure de momente, nu să se sperie de cum se scurg anii, minutele sau secundele şi să sufere numărând cât mai au de trăit.

Nu există zi şi noapte! Există doar momente în care soarele îşi face simţită prezenţa pe cer parcă prea puţin şi altele în care se ascunde şi uită parcă să se mai arate. Prin viaţa oamenilor nu trec zile şi nopţi, ci jocuri copilăroase între un bulgăre de foc şi o piatră luminoasă. Oamenii se agită să îşi calculeze viaţă în zile şi nopţi şi uită să se bucure de minunea luminii şi misterul întunericului. Aşa-zisele zile şi nopţi sunt, de fapt, o imagine simplificată a Ying-Yang – lumina, întunecată uneori de nori şi întunericul, luminat alteori de piatra cea mare şi de sclipirile acelea de lumină care sunt la fel de multe pe câte vise are în viaţă lui un om.
Nu există ani, există experienţe. Nu eşti adult pentru că ai 21 de ani, aşa cum nici nu ești copil pentru că ai 11. Un om definit de timp cu 11 ani poate avea experienţe care-l fac mult mai mare decât unul din a cărui viaţă se presupune că au trecut 21 de ani. Poţi fii încă o minte crudă la 85, aşa cum poţi fii prea bătrân la doar 10. Nu mai definiți omul după chipul lui, ci după suflet. Omul bătrân este omul înţelept, cu experienţă, nu cel pe care timpul îl neglijează. Aşa cum omul tânăr, crud, este cel care nu s-a lovit încă de viaţă atât de tare.

Nu există ore sau minute, există momente. Sunt acelea în care trebuie să stai într-un loc şi să înveţi ceva, sunt altele în care trebuie să fii răbdător până când vei ajunge într-un anume loc, pe care le numim minute de aşteptare. Sunt momente în care o viaţă poate fii salvată, sunt altele de un extaz covârşitor, pe care nu le-am putea uită niciodată. Sunt momente de o suferinţă atât de crudă pe care cei slabi le numesc veşnicii de durere. Toată viaţa noastră se împarte în momente, fie ele bune sau rele. Poţi avea unul doar doar cu tine? Poţi sta alături de copilul tău un moment, nu 30 de minute? Poţi întârzia un moment, nu 5 minute? Poţi aştepta un moment, nu ore în şir? Poţi trăi un moment, nu câţiva ani?

Dacă timpul nu s-ar mai scurge aşa de strict ca acum, dacă nu am mai fii aşa riguroşi şi am învăţa să trăim, poate oamenii nu ar mai fi aşa speriaţi, aşa agitaţi. Oamenii nu ar mai alerga de colo-acolo, ca să nu întârzie cine ştie câte minute, oamenii nu s-ar mai speria de bătrâneţe pentru că n-ar există pentru ei. Dacă nu ar mai exista vârstele, oamenii s-ar bucura de evoluţia prin experienţă. Dacă oamenii nu ar crede că atunci când eşti bătrân trebuie să mori, nu s-ar mai teme atât.

În viaţa mea nu trece timpul. Viaţa mea e un joc de lumini şi umbre, un buchet de emoţii şi experienţe şi un mozaic de momente. E cursul firesc al timpului, doar că oamenii mai mult gândesc decât simt. Aşa mi-aş dori să treacă timpul…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro