Expoziţie: “Dâmboviţenii şi firmele lor, în anii interbelici”

In perioada 30 martie –  15 septembrie Serviciul Judetean Dambovita al Arhivelor Nationale organizeaza primul eveniment cultural din acest an si anume expozitia Dâmboviţenii şi firmele lor, în anii interbelici.

Consilier superior Mariana State, initiatorul acestei expozitii ne povcesteste:

“Expozitia Dâmboviţenii şi firmele lor, în anii interbelici este prima expoziţie de anul acesta şi ea a fost programată de instituţia noastră, oarecum în legătură şi cu apropiata „Şcoală Altfel”. Trebuie spus, pentru început, că din păcate arhiviştilor noştri le rămâne mult prea puţin timp, dacă nu chiar deloc, pentru a se ocupa de pasiunea lor pentru istorie, pentru documentul scris şi punerea în lumină a preţiozităţii sale.

Pentru mine personal, frânturi de timp când îmi reamintesc de vocaţia pentru studierea istoriei, sunt gurile de oxigen care-mi dau vitalitate, în contextul unei activităţi altminteri extrem de solicitante, aceea care ne-a îndepărtat mult de menirea noastră ca specialişti în documente, mai ales pe suport de hârtie, în cazul Serviciului nostru.

Cum se cunoaşte deja, activitatea aceasta la care mă refer este cea de răspuns la solicitările patrimoniale ale petenţilor, care ni se adresează într-un număr extrem de mare în ultimii ani.

Simt prin urmare, că redevin istoric, atunci când acord consiliere cercetătorilor de la Sala noastră de studiu, al cărei custode sunt, sau cu prilejul pregătirii unor evenimente ca cel ce constituie subiectul principal al discuţiei noastre.

Orice expunere de documente din depozitele noastre(ca cele pe care le puteţi admira în vitrinele expoziţiei acum) sunt cu migală şi responsabilitate alese, pentru ca, în cadrul restrâns pe care ni-l permitem, să aducem în faţa pasionaţilor de istorie locală(mai ales), cele mai reprezentative dintre documentele dintr-o anume categorie, încadrabile în tema propusă la un moment dat. Ceea ce nu e deloc uşor, pentru că asta implică munca de cercetare a multor fonduri şi dosare, completată de un alt efort, al referenţilor care aduc la Sală şi apoi rearhivează, cu toate formalităţile de rigoare, toată această cantitate însemnată de dosare.

Revenind, subiectele istoriei interbelice româneşti, a celei locale şi între ele, acelea ale suişurilor şi coborâşurilor economiei, în contextul evenimenţialului, au reprezentat o continuă sursă de interes(satisfăcut în bună măsură şi de un număr considerabil de fonduri, respectiv de documente, care ating acest subiect).

Perioada, extrem de fastă în istoria noastră, am exemplificat-o prin documente aparţinând fondurilor: Camera de Comerţ şi Industrie Dâmboviţa, Primăria oraşului Târgovişte, Prefectura judeţului Dâmboviţa, Colecţia de Documente Fotografice, Ţesătoria Mecanică “Stan Rizescu”, Filatura “Cassasovici”, Ţesătoria “Petre Brănescu”, Exploatarea “Ghe.Lupoiu”Moreni.

Selectarea documentelor revenindu-mi, caracterul unei expoziţii este atins evident şi de o oarecare doză de subiectivism, dar nu-mi rămâne decât să sper, de fiecare dată, că mi-am făcut în mod onorabil datoria de istoric al comunităţii.


Valeriana heidelbergcement

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro