ortooxacell kiss2022.gif Flax

EVENIMENT – Forme, litere, cuvinte

   Erica OPREA este un artist în toată puterea cuvântului. E și prietena noastră, de fiecare săptămână, aici, la Gazeta Dâmboviței. O prezentăm astfel: Erica OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”… Vă invităm, în această seară, să descoperiți farmecul desenelor ei…

 

Reminder: Vernisajul expoziției personale

Vineri, 24 septembrie, ora 18:00

Galeria One on One, Centrul Vechi, Târgoviște

Strada Alexandru Ioan Cuza 24A

Am adunat, mai jos, câteva fragmente din textele publicate în Gazetă, care definesc o personalitate puternică, dincolo de sensibilitatea și gingășia artistei…

Într-o lume mai populată, mai dinamică, mai agitată și mai rapidă ca nicicând, evadarea din realitate depășește adesea granițele divertismentului, trecând, în foarte multe cazuri, în sfera nevoilor imperative. Nu e de mirare că, într-un univers dominat și acaparat de informație, cele mai dezvoltate industrii sunt cele care deschid porțile cufundării în fantezie, cele care oferă iluzia unei fericiri la îndemână.

 

Ar trebui să căutăm iubirea în oameni, nu pe rafturi, în gesturi mici, în cuvinte simple, în priviri sincere… s-o ajutăm să crească ținând-o la căldură, precum un aluat frământat cu drag, potrivit în forma sufletului nostru, nu în tiparele societății. Orice contact interuman este, într-o formă sau alta, o explozie. Ea produce o dilatare, o ieșire din sine, o fuziune sau o prăpastie, în urma căreia ne descoperim transformați, oricât de mult am încerca să nu permitem ca acest lucru să se întâmple. Adesea nu conștientizăm sau refuzăm să conștientizăm impactul, din mecanism de apărare, din orgoliu sau chiar din orbire, alteori acest impact are efecte întârziate, dar adânci.

 

Şi eu şi tu urmărim să plăcem, să aducem satisfacţie celor cu care intrăm în contact, însă motivele pe care le avem sunt cu mult mai variate şi, în mod cert, cu mult mai puţin inocente decât se poate crede la o primă vedere. Ilustrativă în acest aspect al alterităţii este afirmaţia filosofului Jean-Paul Sartre, conform căreia infernul este ceilalţi („L’enfer, c’est les autres”). Vă puteți întreba, în mod justificat, dacă am uitat de existenţa altruismului, a benevolatului, a dorinţei de a mulţumi pe cineva de dragul de a-l mulţumi, de a dărui şi de a ajuta necondiţionat, ați putea spune.

 

Da, cred că ar trebui să iau lucrurile mai puțin în serios, bietul Serios s-a cam săturat să car tot felul de obiecte, oameni și situații în el, în plus simte din ce în ce mai mult că nu se mai integrează  în societate. I-a trecut prin minte să se reprofileze și să încerce să-și schimbe și identitatea, ținând cont că este cam pierdut în zilele noastre.  Ce să facă seriosul în preajma domnișorilor al căror obiectiv turistic preferat este salonul de înfrumusețare? Mă întreb de ce ar merge să viziteze un muzeu sau o galerie când pot învăța despre estetică cu ajutorul benzilor de epilat? Vremurile s-au schimbat și dacă nu doar fetele sunt cele care se epilează, nici Kant nu mai este cel care vorbește despre plăcerea estetică, ci Kent, consumat unde-ți permite legea.

 

Ca multe alte lucruri într-o lume care se mișcă prea repede pentru a o putea percepe în mod profund, pentru a-i înțelege cu adevărat mecanismele, ajungem să fim subjugați propriilor noastre unelte concepute pentru ușurarea existenței, pierzând sensul inițial al conceperii lor. De fapt, într-un astfel de univers, e greu să procesezi ceva cu sens doar cercetând stratul superficial care ni se arată și peste care de cele mai multe ori se trece cu privirea la modul fugitiv. Nu mai avem timpul și disponibilitatea să dăm la o parte fiecare strat al aparențelor dense și bine construite, pentru a ajunge la miezul purtător de semnificație.

 

Există momente în viață când ne dorim evadarea din această lume și o depășire a regulilor ei, de obicei presiunea fiind interioară, fiind implicit o problemă de percepție. Atunci când modul în care percepem lumea cu evenimentele ei exterioare devine insuportabil, ajungem să căutăm o modificare de percepție, sau, când acest lucru nu e posibil, o transformare sau o renaștere a exteriorității pentru a ne distorsiona viziunea.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media