ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Întâlnirea

domnului Gabriel Cristache

 

Cuvintele au rolul de a construi limba în care locuiesc, dar și pe acela de a apropia oamenii, de a-i aduce în starea cea mai severă a apropierii, de a-i face să se întâlnească și, împreună, să le dea tuturor acestor cuvinte valoarea cu care alăturarea lor îi încarcă. Fiecare gest prin care întâlnirea se descrie și se manifestă ascunde acea timiditate pe care afinitățile o lasă să se facă vizibilă în prima linie, timiditatea care, prin senzorii ei delicați, transformă tot acest proces în sărbătoare, în acel simposion ale cărui rosturi au fost uitate și al cărui sens a fost schimbat.

Un fel de text, care să poată cuprinde, și care poate face înțeleasă întâlnirea care ajută și care îmbogățește, ar putea cu ușurință să fie un poem, ar putea să se transforme într-o proză a cărui poveste să aibă personaje complexe sau simple, sau într-un cântec duios care poate ajuta o atmosferă să se încarce și, după aceea, să se disperseze în sunete, în sunete care, odată risipite, să se transforme în mii de confetti luminoase și vesele. Ar putea să facă să se înțeleagă multe un astfel de text, ar fi, desigur, ușor observată instabilitatea dată de neputința de a spune totul în acele cuvinte, sau teama de a nu părea prea invaziv, prea dornic și prea repezit în a așeza totul în fugă pe notele spunerii.

Întâlnirea presupune, bineînțeles, tot felul de afinități și multe lucruri care să devină comune firesc, poate fi încărcată și adăugată permanent ce aduce fiecare dintre cei care se (re)găsesc în stările ei. Tot felul de cuvinte se vor grăbi să spună despre toate acestea și se va observa modul în care, în toți cei cuprinși aici, se disipează căldura, se amestecă firile și se desferecă stări. Lumina orbitoare va deveni difuză și toate vor face corp comun, își vor anihila concretețea și vor deveni contururi, vor fi personaje care se vor contopi și care încet, încet se vor numi atmosferă.

Întâlnirea este propice alăturării, căutării și găsirii unui traseu împreună al cunoașterii celuilalt, al celorlalți și al înțelegerii, este în permanență pusă în lumină de o disponibilitate firească, normală, pentru a atinge împreună obiectivele care denumesc un refugiu comun. 

Aici, acolo, aproape, departe, toate sunt repere vizibile ale întâlnirii care desenează teritoriile vaste ale coborârii și ale urcării, ale împlinirii și ale amânării ei, dar toate acestea nu fac decât să marcheze nevăzutul ca fiind, de acum, locul disponibil în care poate avea loc întâlnirea, transformarea ei în stare de fapt care caută și poate să se desăvârșească.

Asumarea acestor enumerări și descrieri sunt momente care se caută și care îndeplinesc acele caracteristici prin care mesajele de reușită datorită căutărilor prevăd răzbaterea, îndepărtarea oricărei piedici și mersul mai departe împreună, pe cărările luminate de astrele mereu aprinse ale întâlnirii.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media