ortooxacell kiss2022.gif Flax

EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Corpul prozei

domnului Ioan Vișan

Legăturile dintre corp și literatură au fost stabilite și așezate în teorii de mult timp, iar locurile unde el, corpul și literatura, se întâlnesc produc acele atingeri în urma cărora rezultă descărcări ce pot fi numite senzații, experiențe somatice, empatism dus destul de mult în extrem, empatism ce își descoperă posibilitățile de a deveni mod de viață, stare de fapt. Corpul se desface direct în cuvinte, traversează stările poeziei și se exprimă altfel, se face astfel auzit și altfel cunoscut.

Se cunoaște pe sine însuși.

Toate aceste procese propun rostogoliri, așază stările pe cursul care va cădea în cascadă, care va simți golul care se strânge sub el odată cu căderea și care va trăi zgomotul atingerii altei suprafețe, a uneia noi. Zgomotele nu se vor mai auzi, vor rămâne să se consume în muțenia adusă la zi. Absolut nimic nu este impunere, totul se rezumă la starea, la stările de trăiri ce urmează să fie așezate într-un text ale cărui cuvinte, firesc, vor vibra.

un bulgăre aprins care se înfășoară în pânza unui nor tolănit pe o coastă, întind brațul și i-l arăt, dar nici un semn că m-ar lua în seamă, umbrele în noapte ale brazilor fac deliciul unei priveliști vii

Acesta este, până la urmă un text, un corp al prozei, o priveliște vie, una care își trăiește și își consumă transformările sub ochiul atent al celui care o vede și care o scrie. Somnul este cel ce umple uneori senzațiile celui care scrie, ale celui care se scrie și care se depășește în modul acesta, care trece de el însuși mergând mai departe într-un fel rupt, într-o formă ce nu va mai fi întreagă vreodată, dar nici nu va rămâne pierdută. Aici, în somn, se așază figurile ce urmează a fi conturate în fiecare desen al fiecărei litere folosite, proces al corporalității ce nu se va mai opri niciodată și care va ține în carnea lui toate experiențele spuse și toate care vor fi scrise.

Literatura este o cușcă elastică bine întinsă, este o formă în care spațiul își dispută fiecare limită și fiecare extindere a ei, fiecare nod în care își poate mări teritoriul și în care corpul de text poate fi scufundat.

sunt deja în curtea unui rai, poate să spună un scriitor, poate să își așeze aceste cuvinte în trupul viu care îl poartă, care îl duce de colo-colo, care îl transportă aici și dincolo, care îi ține umbra vie peste tot. Cuvintele sunt cele care alcătuiesc întotdeauna corpul neobosit al prozei, ale acestei specii care spune atât de mult în atât de mult căutate cuvinte. Găsirea lor, a acelor cuvinte care pot să spună și să arate ce spun poate fi considerată a fi împlinirea ce cu rost a fost căutată.

Fiecare carte este un testament mistic, unul adoptat de corpul celui care a scris-o, a celui ce i-a împlinit destinul așezat în toate cuvintele care i-au compus corpul ce urmează a fi conturat.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media