DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Patriotism și nu numai

Distribuie:

Întotdeauna îmi place să aștept până în ultimul moment să scriu pentru Gazeta Dâmboviței. Îmi oferă o mulțumire sufletească să vă prezint evenimente recente. Săptămâna aceasta, de exemplu, președintele nostru a devenit existențialist, din nou, afirmând în timpul unui interviu cu Axios, că „este ceea ce este”. Nu știu dacă acuzându-l de existențialism pe Trump, via Camus sau Sartre este la fel de absurd ca acuzându-l că a citit Shakespeare; dar poate la o orgie cu prietenul sau Epstein,  decedat, o adolescentă, după ce a citit Cliffnotes (rezumatul) la un amalgam de piese scrise de bardul englez, ar fi rostit o afirmație similară cu: „Doamne, să fiu atât de săracă încât să accept această umilință sau să nu mai cred că există un Dumnezeu. ” Și Trump ar fi crezut ca era vorba despre el. Era.

 

Dar să revenim la note mai revanșarde. Vă mai amintiți cum trebuia să stăm nopți întregi pentru vize de călătorie pe stradă în fața ambasadelor? Așa mi-am început studiile în Franța. Iată că acum americanii au restricții de călătorie internațională; nimeni nu le dă vize. Bine,  pot merge doar în țări unde Departamentul de Stat le interzice să se ducă: „nu vizitați dacă nu vă place să fiți decapitați”. Exagerez, dar nu foarte mult. Afganistanul ne vrea. Bine, Macedonia de Nord și Albania, da, deci exagerez. Până acum România nu ne vrea. E bine. Pentru că unde venim, aducem COVID.

 

 

Dar, iată că astăzi am găsit ceva patriotic. Jurnalista de la Forbes e absolventă a școlii de jurnalistică de la Columbia University, unde lucrez și eu. Prin Forbes, publicație pe care, de regulă, nu o citesc de fel, am găsit ceva ușor ireal: Facebook face curățenie. Doar joia trecută, Facebook a înlăturat peste 100 de conturi false din cauza unor suspiciuni de ingerință la alegerile prezidențiale din SUA. Criticată că a făcut prea puțin pentru a contracara răspândirea dezinformării care a avut loc în timpul alegerilor precedente, din 2016, de acum până in noiembrie 2020, Facebook contraatacă.

 

Aproape imediat după victoria neașteptată a lui Trump, din 2016, atenția publicului s-a îndreptat către rolul pe care Facebook l-ar fi putut avea în influențarea rezultatelor alegerilor. Deși, inițial, CEO-ul Mark Zuckerberg a descris conceptul drept o idee bizară, o creștere a site-urilor hiper-partizane și răspândirea pe scară largă a dezinformării l-au determinat pe Zuckerberg să ia aceste afirmații în serios. S-a descoperit că operatorii ruși au folosit site-ul pentru a răspândi dezinformări prin postări care au ajuns la 126 de milioane de utilizatori. De atunci, Facebook a încercat să curețe  platforma de „Fake News” și a înăsprit cerințele de cumpărare a anunțurilor.

 

Dar, evident, eforturile Facebook nu au fost suficiente. Iată, noi subversivi apar.. bine mersi, cum a fost ferma de troll pro Trump  care apăruse pe Instagram sub nume precum „BlackPeopleVoteForTrump” și pe Facebook sub „We Love Our President”. Joi, rețeaua ajunsese la 35 de conturi Facebook, 3 pagini Facebook și 88 de conturi Instagram și avea zeci de mii de cititori.

 

Până acum nu sună ca o glumă ce vă spun, nu-i așa? Sau dacă o parte pare o glumă unde este coloana sonoră cu râsul – plânsul? Pentru că e de râsu’- plânsu’.  Ferma cu admiratorii lui Trump avea sediul în … România. Altfel spus, angajații fermei de troll străini pro Trump încă mai credeau în ceva, pentru că a fost doar un serviciu, și acela în bășcălie făcut.

 

Pe săptămâna viitoare…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro