DÂMBOVIȚA: Tezaur medieval, găsit de “căutătorii de comori” într-o pădure

     Comorile din poveștile copilăriei există! Peste 600 de monede din timpul domnitorului Mircea cel Bătrân au fost descoperite chiar într-o pădure din județul nostru de membrii Asociației “Pro Detecţie”, un ONG al căutătorilor de comori care predau obiectele găsite, muzeelor.  Monedele găsite recent provin din secolul al XIV-lea, din perioada primei domnii a lui Mircea cel Bătrân și sunt din argint.

     Mircea Adrian Codoban, descoperitorul acestor monede, a declarat corespondentului MEDIAFAX că tezaurul conţine 578 de dinari din argint şi alte peste 40 de fragmente de dinari, toate fiind predate Muzeului de Istorie a României.

     Comoara a fost descoperită la finalul a șase ore de căutări, în timp ce arheologii amatori se îndreptau spre mașină pentru a pleca acasă. Până la acest moment aceștia nu au făcut publică zona exactă în care au găsit tezaurul. Pe site-ul de prezentare al asociației, membrii au scris că sunt animaţi de interesul pentru trecut, pentru istoria acestei ţări, dornici să descopere şi să scoată la lumină vestigii istorice ce ne aparţin şi ne fac mândri că suntem parte a neamului românesc.

monede 1 monede 2

     Membrii Asociației “Pro Detecţie” au descoperit în Dâmbovița și un inel medieval, în zona Ghimpați, Răcari, predat Muzeului Național de Istorie a României,  două fibule de tip gotic la Gura Ocniței, predate Complexului Muzeal Curtea Domnească, dar și 191 de monede de argint, descoperite lângă Târgoviște, predate tot Muzeului Național.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro