CULTURA ONLINE – Daniel TACHE – Despre libertate, responsabilitate și încă ceva

Distribuie:

Sâmbătă, 11. 10. 2020, în Piața Universității: „Libertate, te iubim! Ori învingem, ori murim!” Suna bine, nimic de zis. Atât doar că disjunctivele în corelație nu-și aveau locul. În situația dată, dacă ar învinge, am muri cu toții. Cred că mai potrivit ar fi fost un slogan de tipul „Libertate behăim! Învingem și-apoi murim!”

 

Însă treaba este mai serioasă de atât. O asemenea manifestație ne provoacă să ne întrebăm ce anume ne garantează că un cetățean, oricare ar fi el, este pregătit să-și exercite libertățile. Statul român, de exemplu, consideră că, după împlinirea vârstei de 14 ani, tânărul își poate alege parcursul educațional, că își poate câștiga existența după împlinirea vârstei de 15 ani, că își poate schimba religia după împlinirea vârstei de 16 ani și că, după 18 ani, poate vota sau conduce un automobil. Cum ar veni, la 18 ani fără o zi, tânărul nu este pregătit să-și exercite dreptul de a vota, dar este pregătit după fix 24 de ore. Evident, asemenea borne sunt întrucâtva arbitrare.

 

Ne putem întreba, de fapt, ce garanții avem că un cetățean oarecare și-a dezvoltat îndeajuns gândirea autonomă, reflexivă și critică (ca să citez din programa de limba și literatura română), în raport cu marele text care este lumea în care trăim.

 

Noi, românii, exersăm deja de două secole, cu vădită voluptate, gândirea critică. Singura problemă este că-i aplicăm greșit mecanismele. În loc să punem sub semnul întrebării programe, idei sau opinii, punem sub semnul întrebării competența celor care le formulează. Uneori, în mod justificat. Alteori, pentru că este mai simplu așa. Dar nu și mai sănătos.

 

Probabil că vom da atenție programelor, ideilor și opiniilor doar atunci când competențele celor care le formulează vor fi mai presus de orice suspiciune. Pentru că într-un dialog autentic intri doar cu cei de a căror autonomie de gândire nu te îndoiești.

 

Vom începe să ne însănătoșim, ca societate, doar atunci când, nemaiavând motive să punem sub semnul întrebării capacitatea celorlalți de a gândi autonom, vom începe să ne ascultăm în mod real unii pe alții, vom accepta că nimeni nu deține adevărul absolut, dar mai ales vom începe să căutăm soluții.

 

Iar însănătoșirea ar trebui să înceapă, cum este și firesc, cu sistemul de educație. Cu elevi care vor avea ocazia și vor fi învățați, pentru a-l cita pe Kogălniceanu, să critice doar cartea, nu și persoana.

 

 

DANIEL TACHE este doctor în filologie, critic, istoric literar și eseist, profesor la Colegiul Național „CONSTANTIN  CARABELLA”, din Târgoviște…

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro