Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

Conducerea Complexului Muzeal Curtea Domnească vrea să acceseze bani europeni

Conducerea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte a înaintat Consiliului Judeţean Dâmboviţa patru propuneri de proiecte europene pentru perioada 2014-2020. Primul dintre acesta vizează restaurarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească şi a Porţii Seimenilor. „Ne dorim, prin atragerea de fonduri europene, să finalizăm restaurarea începută cu ceva ani în urmă şi aici ne gândim la restaurarea picturii în Biserica Mare Domnească, la intervenţii de restaurare pe baza Turnului Chindia, unde sunt ceva probleme şi, de asemenea, Biserica Paraclis, cea de lângă Turnul Chindiei. Biserica Sfânta Vineri ar intra, de asemenea, în acestcne-am gândit să alipim în proiect şi Poarta Vânătorilor sau Poarta Seimenilor, cum mai este cunoscută, care a suferit mult în trecut şi asupra căreia, din păcate, până acum, nimeni nu şi-a îndreptat atenţia”, spune directorul Complexului Muzeal, Ovidiu Cârstina.

Cel de-al doilea proiect are ca scop conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural al complexului muzeal. ”Spuneam că avem un patrimoniu bogat, diversificat în depozitele din muzeele dâmboviţene, însă aceste depozite sunt amenajate, dar totuşi, improprii, în sensul că, deşi noi asigurăm tot ce înseamnă condiţii de depozitare, nu au fost create special pentru a adăposti bunuri de patrimoniu. De altfel, muzeele, niciunul dintre ele nu este într-o clădire proiectată să adăpostească o expoziţie muzeală, şi atunci ne-am gândit că este nimerit şi am propus pentru acest lucru realizarea pe fonduri europene a unei clădiri noi, care să aibă ca scop păstrarea, depozitarea bunurilor şi restaurarea, deci depozite şi laboratoare de restaurare. O clădire care să fie construită în curtea Muzeului Scriitorilor, în partea din spate, unde există spaţii pentru aşa ceva”, mai spune Ovidiu Cârstina.

O altă propunere de proiect se referă la Casa Atelier Gabriel Popescu, de la Vulcana Pandele, unde sunt probleme, pentru care se pare că ar fi nevoie de o sumă mare de bani. “Ne-am gândit prin acest proiect, dacă vom reuşi să obţinem finanţare, să restaurăm clădirea, casa veche, casa părintească şi să creem acolo nişte facilităţi pentru a avea în fiecare an o tabără de creaţie pictură-sculptură sau poate două tabere cu ambele componente, întrucât în judeţ  nu există un astfel de proiect care să aducă artişti plastici din ţară, care să picteze o perioadă aici şi să lase muzeului lucrările pe care le realizează”, spune directorul C.N.Curtea Domnească.

Ultimul proiect se referă la Muzeul de Istorie, pentru care propunerile ar fi de intervenţie pe partea de construcţie, acolo unde sunt probleme, şi refacerea expoziţiei de bază a muzeului. “Practic, o regândire a expoziţiei, o regândire a spaţiului şi a funcţionalităţii acestora“, concluzionează Cârstina.

 

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media