Această clădire din centrul municipiului Târgovişte ascunde un mister!

Casa Irimescu Cândeşti a aparţinut celebrului avocat şi om politic al Târgoviştei interbelice, Ion Irimescu Cândeşti, fiind astăzi unul din sediile administrative ale primăriei municipiului. Casa a fost ridicată în deceniul trei al secolului al XX-lea , de un architect târgoviştean de origine italiană, părinţii săi venind din spaţiul italic, Romano de Simon. Acesta este arhitectul mai multor locuinţe din oraş printre care Casa Irimescu Cândeşti, Maican, Bălan, Mihai Bendie sau Gh. Tomescu. Chiar dacă nu este o clădire de patrimoniu, construcţia este unică în peisajul architectural românesc.

Pe spatele clădirii, arhitectul a plasat 12 basoreliefuri ce reprezintă cele 12 zodii şi un ceas, cel mai probabil unul solar. Povestea acestor basoreliefuri s-a pierdut odată cu arhitectul şi proprietarul casei, nefiind cunoscut motivul pentru care clădirea a fost împodobită cu simboluri atât de nespecifice spaţiului românesc. Se poate presupune fie că arhitectul care şi-a finalizat studiile la Academia di Belle Arti din Parma s-a inspirat din basoreliefurile cu semne zodiacale din Catedrala din Parma, ridicată în secolele XI – XII, fie proprietarul, un mare iubitor al artei, a cerut aceste neobişnuite simboluri. Nu ar fi exclusă nici varianta aparteneţei la mişcarea masonică a unuia dintre cei doi, zodiacul fiind unul dintre simbolurile masonice. 

Un mister rămâne şi ceasul care arată astăzi 12 şi 7 minute, prin două limbi pictate. Este foarte probabil că ceasul să fi fost unul solar, ţinând cont că la vremea ridicării casei, blocurile care obstrucţionează astăzi lumina solară nu existau.

Clădirea nu a făcut obiectul vreunui studiu architectural, specialiştii Târgoviştei neputând da informaţii concrete despre basoreliefuri şi simbolistica lor, iar majoritatea târgoviştenilor au trecut de sute de ori pe lângă “casa cu zodii” fără a lua în seamă semnele.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro