Aproape jumătate din candidaţii la Bac-ul din toamnă au bifat biologia pentru proba la alegere. Otilia Stanciu, profesor de biologie, ne spune de ce:

Un număr foarte mare de absolvenţi dâmboviţeni de liceu au ales anul acesta, ca disciplină, pentru proba la alegere a profilului şi specializării din cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, biologia. Astfel, 1019 candidaţi, din cei 1507 care vor fi testaţi săptămâna viitoare la E a Bac-ului din toamnă, 1019 sunt înscrişi doar la biologie.

Fenomentul este unul naţional, valabil şi la sesiunea din vară a examenului, când 67.700 de elevi au optat pentru biologie.

Explicaţia pentru opţiunea în număr covârşitor pentru această disciplină ne-o oferă Otilia Stanciu (foto 2), profesor de biologie din 1997 la Colegiul Naţional Nicolaie Titulescu Pucioasa. Profesoara spune că “elevii de la profilul real , având la alegere : informatica , biologia , chimia şi fizica, aleg biologia, pentru că este mai uşoară decât celelalte, pot ” toci ” ( cum spun ei ) , cunosc deja unele noţiuni , fiind materia cea mai apropiată de corpul uman, de sănătate şi igienă. Am înţeles de la ei asta. Elevii urmăresc deasemenea şi obţinerea unor note cât mai mari şi au urmărit evoluţia notelor la celelalte materii din ani trecuţi, astfel se poate verifica că mediile notelor obţinute la biologie sunt mai mari decat la celelalte 3 materii. Sunt mulţi elevi care sunt interesaţi de anatomie, dar cand descoperă ce grea este, mai ales fiziologia clasei a XI a, tind să renunţe. Însă mai rămân dintre cei cu adevărat interesaţi, care urmează facultăţi legate de biologie, cum sunt medicina, biologia, biotehnologia, zootehnica, agronomia”.

Otilia Stanciu îşi aminteşte cu drag de foşti elevi care au urmat astfel de facultăţi, un exemplu fiind Tiberiu Tebeica, care lucrează în cercetare, în medicină.

După biologie, cele mai solicitate discipline pentru proba la alegere sunt  geografia (217 candidaţi) şi fizica (130 candidaţi).

1000403_649449131749379_1684257750_n


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro