80 de preșcolari și 35 cadre didactice din județul Dâmbovița au participat la Concursul „Paştele la români”

Distribuie:

Concurs interjudeţean „Paştele la români”, ediţia a IV-a (12 aprilie 2019) – organizat de către Școala Gimnazială Răzvad, Structura Grădinița cu Program Normal Nr.1 Răzvad și desfășurat la Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu Dambovita.

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare în calendarul creştin, fiind însoţită, în România, de numeroase tradiţii şi obiceiuri, unele moştenite din generaţie în generaţie. Prin şi pentru aceste tradiţii, unele dintre cele mai frumoase din lume, sărbătoarea Învierii este prilej de reunire a familiei în jurul mesei cu preparate tradiţionale, este motiv de bucurie şi de optimism.

Primăvara semnifică renaşterea naturii, Învierea lui Iisus, readucerea speranţei la un alt nivel spiritual. Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină. Farmecul deosebit al Paştelui este dat atât de semnificaţia religioasă, cât şi de tradiţii: oul pictat, iepuraşul, masa cu mâncăruri tradiţionale de Paşte – cozonac, pasca, mielul, slujba de sâmbătă seara cu luarea luminii. Creştinii din lumea întreagă se pregătesc printr-un întreg ritual să sărbătorească Paştele.

În grădiniţe şi şcoli, prin activităţile de educaţie pentru societate, educaţie civică, educaţie religioasă, cadrele didactice îi pregătesc pe copii/elevi  să preia tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti ale marii sărbători. A cunoaşte propriile valori religioase, culturale, indiferent de extinderea lor în spaţiul local, naţional şi internaţional, reprezintă o modalitate de a transmite ceea ce a dăinuit peste secole şi va dăinui încă:  identitatea fiecărui popor.

Proiectul intitulat „PAŞTELE  LA ROMÂNI” are menirea de a reuni copii și cadre didactice din toate colțurile țării, de a crea legături durabile, prietenii unite sub acelaşi ţel, al faptelor bune, al respectului pentru obiceiuri şi tradiţii strămoşeşti.

Copiii și cadrele didactice înscrise în proiect, se vor manifesta prin lucrări practice şi plastice realizate cu interes, dăruire, păstrându-şi identitatea, valorizând istoria, credinţa şi obiceiurile locurilor din care provin.

Mulțumim pentru sprijinul acordat domnului primar ec. Emanuel Spătaru, doamnei viceprimar Ionela Șerban, doamnei director Mariana Urucu, doamnei director Erich Agnes, domului Alexandru Ștefănescu, domnului Vlăduț Andreescu și tuturor cadrelor didactice prezente, dar și preșcolarilor pentru minunatele lucrări realizate de ei.

La acest concurs au participat aproximativ 80 de preșcolari și 35 cadre didactice din județul Dâmbovița.

Acest  concurs a avut un impact puternic asupra organizatorilor și coordonatorilor de  proiect, dar și a cadrelor didactice participante și preșcolarilor.

Vă multumim și vă așteptăm cu mare drag și anul viitor!

Echipa de proiect

Director, prof. Mariana URUCU

Prof. înv.preșc. Cătălina SORESCU

Prof înv. primar Mirela TERTELEAC

Prof. înv.primar Adriana TĂTULESCU

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro