144 de copii dâmbovițeni au abandonat școala după absolvirea clasei a VIII-a

144 de elevi dâmbovițeni, absolvenți de clasa a VIII-a, au abandonat școala anul acesta, după ce au susținut evaluarea națională.
Potrivit informațiilor oferite de inspectorul școlar Mihaela Anton, majoritatea elevilor provin din mediul rural, doar 17 dintre ei fiind din mediul urban. Se pare că, în general, motivele abandonului școlar sunt situația materială precară, faptul că acești elevi pleacă în străinătate, sunt elevi cu CES (cerințe educative speciale), sunt eleve căsătorite (în localitățile cu comunitate majoritară romă).
Așa cum ne-a informat inspectorul școlar, fiecare unitate școlară de unde provin acești elevi a luat legătura cu familiile acestora și se încearcă, în funcție de fiecare caz,  înscrierea în unitatea liceală din localitatea cea mai apropiată.
În ultimii ani, abandonul școlar a devenit un fenomen scăpat de sub controlul celor responsabili cu gestionarea acestuia.
Ministrul Educaţiei a anunţat că intenţionează să oblige şcolile ca din anul şcolar 2013-2014 să raporteze lunar, pe internet, situaţia absenţelor. Pricopie a mai explicat că rata abandonului a crescut în ultimul timp fiindcă au scăzut fondurile pe care ministerul le aloca intervenţiilor pentru prevenirea şi diminuarea situaţiilor de acest gen. De asemenea, nici absorbţia fondurilor structurale nu a fost tocmai bună în ultimul timp.Potrivit estimărilor Institutului de Statistică al UNESCO, în 2010, la nivel global, 61 de milioane de copii de vârsta învăţământului primar şi 71 de milioane de copii de gimnaziu nu mergeau la şcoală. Majoritatea copiilor români care nu sunt cuprinşi în învăţământul preuniversitar, au avut, la un moment dat, contact cu şcoala, potrivit raportului. Aceştia au fost la grădiniţă şi au intrat în învăţământul primar, dar au abandonat şcoala în primii ani. (adevarul.ro)
În județul nostru, una dintre puținele organizații care luptă împotriva abandonului școlar este organizația Salvați Copiii, care desfășoară, de câțiva ani încoace, și în județul nostru, o serie de proiecte în acest sens. Printre ele, grădinițe estivale pentru copiii care nu au mers niciodată la grădiniță, dar și un centru în regim after school, la Școala Mihai Viteazul, gratuit, pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate sau au o situație materială precară.
Și Clubul Rotary Târgoviște a luat poziție față de acest fenomen îngrijorător al abandonului școlar, dar și împotriva analfabetisumului,  demarând un proiect de prevenire a analfabetismului și a abandonului școlar, Group Study Exchange, proiect ce se va realiza între Rotary Club Târgoviște, districtul 2241, al cărui Guvernator este Radu Popescu, și R. C. Cornwall, district 1290 UK. În cadrul acestui proiect,vor avea loc, schimburi de experiență între un grup de tineri români și un grup de englezi.

 

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro