Agricultura a fost și rămâne apreciată și practicată de oamenii care știu cât de important este să muncești pământul roditor cu care am fost binecuvântați, dar care, an de an, rămâne, în unele zone, de pârloagă, din varii motive.
Soții Caravețeanu din Răcari au înțeles acest lucru de mult timp, dovadă fiind mica întreprindere familială de care se ocupă și pe care au dezvoltat-o cu bani europeni, care au fost ca o gură de aer pentru aceasta.
Poate și pentru că edilul orașului trebuie să fie un exemplu pentru comunitate. Și cum exemplul cel mai bun se oferă prin fapte, mica investiție este dovada grăitoare pentru toți cei care vor să se orienteze spre agricultură.
Marius Caravețeanu și soția lui, Amelia, au accesat fonduri europene prin APDRP, în valoare de 1.946.279 de lei, din care 823.516, eligibili, bani cu care au extins spațiile de stocare și au modernizat magaziei de cereale existentă, au adaptat întreprinderea la noile standarde comunitare, atât în etapa de procesare, cât și în cea de distribuție a produselor obținute din producția proprie. Totul, pe cele 11.000 de hectare din satul Bălteni, Conțești, unde se află investiția.
Săptămâna aceasta, familia Caravețeanu a primit vizita caravanei APDRP, care a continuat săptămâna aceasta, alături de presă, în judeţul nostru, vizitele de exemplificare la proiectele considerate exemple de bună practică în derularea fondurilor europene, prin PNDR.
Soții Caravețeanu au recunoscut că nu este ușor, dar, cu voință și muncă, totul se poate.
“Nu a fost ușor. Nu este nici în continuare. La toate proiectele pentru cofinanțare, am apelat la împrumuturi bancare. Între 5 și 6 luni au durat demersurile pentru a primi sumele. Primul proiect a fost înființat în 2006 și celălalt, spațiul de depozitare, în 2011. În această locație am început anul trecut. Aveam, la un moment dat, o suprafață arendată, unde aveam utilajele și o disensiune cu proprietarul ne-a determinat să ne mutăm aici. Așa este când nu este locul tău. Aici este locul nostru și facem treabă din tot sufletul“, ne-a împărtășit Marius Caravețeanu.
În cadrul proiectului, finanțat cu bani prin PNDR, au fost achiziționate un cântar de pod basculă pentru maxa maximă de 60 de tone, au fost construite două silozuri pentru cereale de câte 500 de tone fiecare împreună cu accesoriile aferente, elemente de mecanizare, banda transportatoare, curățitor, elevator, drumuri de acecs și platforme tehnologice din beton, s/a modernizat magazia de cereale existentă și s-a achiziționat o linie de condiționare și tratare a semințelor de cereale.