Unde crezi că se construieşte această super-şcoală?

 

Şcoala din imagine îi va primi la cursuri pe elevii din Răcari. Clădirea va fi ridicată pe actualul amplasament al Şcolii Ghergani, abandonată de autorităţile locale ce conduceau localitatea în 2004. Cele două corpuri au suferit distrugeri semnificative în perioada abandonului (foto), dar vor fi reintegrate circuitului şcolar, graţie unui program european.

Şcoala din satul Ghergani este atestată în 1905. Împreună cu fostă casă a învăţătorului, un corp mai nou de clădire şi terenul de recreaţie şi sport au format un ansamblu care, în 2004, a fost abandonat, activitatea şcolară mutându-se pe alt amplasament. Clădirea a fost prima construcţie şcolară din localitate făcută la iniţiativa familiei Ion Ghica, pe un teren cedat comunităţii locale în acest scop. Construcţia şcolii a marcat un program unic în dezvoltarea educaţiei în România, făcând parte din programul iniţiat în acea perioadă de Spiru Haret. În acest sens, clădirea este un martor grăitor pentru toate generaţiile care s-au format de la începutul secolului XX. În istoria şcolii mai întîlnim o altă personalitate, Ion Ghica, om politic, economist, scriitor, ce a donat pentru realizarea acesteia o parte din moşia conacului său, aflat în imediata apropiere, şi a sprijinit activitatea şcolii, motiv pentru care aceasta i-a purtat numele încă de la înfiinţare.

Astăzi, Şcoala lui Ghica de la Ghergani este în plin proces de restaurare cu fonduri obţinute de la Uniunea Europeană prin proiectul intitulat: Reabilitare, modernizare, extindere şi echipare infrastructură educaţională, şcoala generală Ghergani, oraşul Răcari, judeţul Dâmboviţa. Primarul oraşului, Marius Caraveţeanu, a precizat petru Gazeta Dâmboviţei că şcoala modernă care se va construi aici va integra architectural clădirea de la 1905, care îşi va păstra intact farmecul de la începutul secolului trecut. Reabilitarea Şcolii de la Ghergani a fost una dintre promisiunile electorale ale lui Caraveţeanu, în confruntarea elecorală din iunie 2008.

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro