TÂRGOVIȘTE: Se finalizează reabilitarea termică a blocurilor începute în 2009

    Bucurie pentru locatarii a zeci de blocuri din Târgoviște, rămase ciuntite de constructorii care au început reabilitarea termică în anul 2009 – 2010. Ministerul Dezvoltării a revenit la sentimente mai bune față de Târgoviște și a alocat banii necesari finalizării imobilelor cuprinde în lista de priorități a anului 2009.  O parte din blocuri sunt în diverse stadii ale lucrărilor, iar în cazul  unora, acestea nici nu au început.

Prin Ordinul nr. 951/2015 pentru aprobarea Pogramului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, cu finanţare în anul 2015, 68 de scări de bloc din Târgovişte vor beneficia de lucrări de reabilitare termică. Investiţia aferentă acestor lucrări se ridică la 3.042.887,51 lei, suma fiind cea mai mare alocată la nivel naţional, după municipiul Târgu Jiu.

Valoarea totală a investiției se ridică la suma de aproximativ 6.000.000 lei, din care contribuția Municipiului Târgoviște reprezintă 30%, a asociațiilor de proprietari 20%, diferența reprezentând suma acordată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Conform HCL 226/2011, Municipiul Târgoviște va asigura în primă fază și contribuția Asociațiilor de Proprietari, urmând ca banii să fie recuperați de la acestea, în funcție de intervențiile survenite la fiecare apartament în parte. În perioada imediat următoare va fi demarată procedura de achiziție publică a lucrărilor de reabilitare a blocurilor, lucrări ce trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2015, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Târgoviște. 

         Proiectul de anvelopare a blocurilor din municipiu a demarat în 2009, când consilierii locali votau o listă de 85 de blocuri care urmau să fie reabilitate termic. O vreme, centrul era plin de schele. Muncitorii le-au strâns şi au plecat lăsând blocurile cârpite, pentru că nu şi-ar fi primit banii.  Ministerul Dezoltării a lăsat baltă Târgoviștea, în anul 2012, când a reziliat contractul de finanţare cu Târgoviştea şi a refuzat să mai pună partea sa de bani de la bugetul statului, nemulțumit că primăria a acordat prelungiri nejustificate ale termenelor de execuție. Printr-o decizie a consiliului local din 2013,  cota de participare a municipalităţii a fost crescută de la 30 la 80%, sperând, totuşi, că ministerul se va răzgândi şi ne va da banii. Lucru care s-a întâmplat abia acum.

Mă bucur că am reuşit, prin eforturi şi insistenţă administrativă susţinută, să deblocăm unul din programele esenţiale pentru municipiul Târgovişte, acela al reabilitării termice a blocurilor. Faptul că, anul acesta, Târgovişte primeşte peste 3 milioane de lei (a doua sumă la nivel naţional) reflectă bunul rezultat al acestor eforturi şi deschiderea pe care Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, o are faţă de judeţul Dâmboviţa şi municipiul reşedinţă. Ne menţinem pe această linie de iniţiative şi sperăm să ducem la bun sfârşit toate provocările administrative pe care le avem de manageriat,a precizat Cristian Stan, primar interimar al municipiului Târgovişte. 

     În 6 ani de la demararea proiectului de creștere a eficienței energetice a blocurilor din municipiu, la nivelul Consiliului Local Târgoviște au fost aprobate pentru participarea la program peste 150 de blocuri, dar au fost finalizate doar 26. Pentru 68 de imobile au demarat lucrările, dar au rămas nefinalizate ca urmare a intrării în insolvență a constructorilor. Acestea sunt prinse acum, din nou, la finanțare. Pentru restul se caută soluții pe programele cu finanțare de la bugetul Uniunii Europene.

blocuri reabilitare 1

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 2 ganduri despre “TÂRGOVIȘTE: Se finalizează reabilitarea termică a blocurilor începute în 2009

 • 25 mai 2015 at 15:04
  Permalink

  alte hotii din partea primariei.care e criterul de alegere a blocurilor, de ce se fac alte blocuri care nu sunt la rand?rusine

  Reply
 • 25 mai 2015 at 8:32
  Permalink

  Intrebarea este: cum se stabileste gradul de degradare a lucrarilor incepute si neterminate? De ce suntem condamnati in totdeauna sa primim praf in ochi? Timp de 5 ani, Primaria ce a facut? De ce a dormit? Nu trebuie sa mai acceptam acest gen de lucrari care nunt facuti tot pe banii nostri? Cum si cine a verificat corectitudinea licitatiilor facute “online” in asa fel incat preturile materialelor folosite sunt cu mult prea mult peste pretul mediu practicat pe piata?

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro