TÂRGOVIȘTE: După festival, Dracula a rămas liber în Cetate, să ne bântuie pentru cheltuirea banilor

        S-a încheiat și a doua ediție a Festivalului Dracula de la Târgoviște. O idee mai veche, fluturată încă de pe vremea primarului Boriga care spera ca municipiului să se dezvolte turistic pe brandul Dracula. Evident cam târziu ne-a venit ideea, din moment ce ne-au luat-o înainte zeci de orașe, și chiar și Hollywood-ul, iar în turism ultimii nu sunt întotdeauna cei dintâi.

       Festivalul târgoviștean a avut pretenția că se bazează pe figura domnitorului Vlad Țepeș, doar că a început, miercuri, 18 iunie, cu descinderea din Turnul Chindia, construit de Țepeș, a lui Dracula, inventat de Bram Stoker, așa cum a fost prezentat momentul în programele oficiale ale festivalului.  Iar Dracula din program le-a spus încruntat celor maxim 300 de persoane prezente la deschidere că e Vlad Țepeș! Bine că nu a tras și în țeapă doi – trei ca să vedem că nu glumește!

DSC_0022_800x533

        Festivalul nostru a avut fix aceleași probleme ca toate evenimentele organizate prin Târgoviște în ultimii ani. În primul rând programul declarat de organizatori era facultativ. Pentru parada medievală nu au fost date nici un fel de coordonate de loc, așa că a fost văzută accidental de cei care s-au întâlnit cu ea sau care au căutat-o. Concertul Pasărea Rock a fost în altă zi decât cea anunțată oficial, iar presa nu a fost notificată în scris de către organizatori ca să anunțe modificarea în timp util. Spectacolul medieval a strâns câteva sute de persoane, dar fără o tribună sau ceva asemănător cei din spate nu au văzut nimic. Atelierele medievale de sâmbătă, trecute în program, nu s-au mai ținut  (cel puțin până la ora 15:00 Curtea Domnească a fost pustie) pentru că actorii erau obosiți după nu știu ce filmare de vineri seara. Și știți ce, tocmai sâmbătă am avut din greșeală și niște turiști. Câteva autocare cu elevi din județele vecine care făceau o excursie de final de an școlar.  Să sperăm că nu aflaseră că avem un festival în desfășurare. Și ca toate să aibă un final apoteotic, din cauza ploii, Dracula  nu a mai intrat înapoi în turn, așa cum era în același program. Cu alte cuvinte e liber în Târgoviște să ne bântuie!

       Dacă Dracula nu a intrat înapoi, am putea spera că umblă în chip de Vlad Țepeș. Știți, domnitorul despre care circulau legende despre corectitudine și dreptate. Și poate “Cum nu vii tu Țepeș Doamne” să ne întrebi pe ce naiba am cheltuit, ca oraș, 410 000 de lei în organizarea festivalului asta? Şi cam ce impact am avut cu el?

           Nu de alta dar istoria consemnează ce a făcut Vlad Ţepeş, acum câteva sute de ani, când boierii târgovişteni l-au trădat:

Letopisețul Cantacuzinesc povestește că Țepes i-a pedepsit pe boierii susținători ai Dănesților familie adversară Draculeștilor, după ce Dăneștii au sprijinit invadarea țării de către Iancu de Hunedoara. În aceste lupte au murit fratele lui Vlad Țepeș, Mircea, chiar lângă zidurile Târgoviștei, dar și tatăl lor Vlad Dracul, în satul Bălteni. Pentru a răzbuna moartea membrilor familiei, dar și trădarea boierilor, în ziua de Paște, când toată lumea petrecea, Țepes i-ar fi încercuit și capturat. Boierii bătrâni au fost trași în țeapă, iar cei tineri cu nevestele lor au fost aduși la muncă pentru construirea cetății (Poenari).

       Acum, în 2015, e adevărat că n-a murit nimeni, dar nici bine nu ne e! Plus că dacă e să apreciem ceva e acurateţea istorică păstrată la Târgovişte în privinţa ţepelor. Aici moştenirea lui Vlad e evidentă!

“Dracula Festival 2015” Hunedoara. Despre cum au făcut alţii

         Nu ca o comparaţie, dar totuşi e bine să ştim ce e şi pe la alţii. De exemplu “Dracula Festival 2015”, desfăşurat în perioada 2 – 3 mai 2015 la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Cam acesta a fost programul:

 Sâmbãtã – 2 Mai:hunedoara

9:00 – 09:30 Primirea invitaţilor
09:30 – 12:00 Proiecţie de Film “Dracula” cu detalii despre creerea filmelor prezenate de invitatul nostru special Dacre Stoker
12:00 – 12:30 Pauză de Cafea
12:30 – 13:30 Sesiune de autografe cu invitatul nostru special Dacre Stoker – Poveşti despre “Dracula” şi “Dracula the Undead”
13:30 – 14:30 Prânz
14:30 – 17:00 Teatru Medieval, Concert de Vioară si Muzică Clasică
17:00 – 18:30 Timp liber pentru pregătirea Balului Medieval şi a Marii Premiere a filmului “Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” – Vasile Lupașc
18:30 – 22:00 Marea Premieră “Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” – Vasile Lupașc
22:00 – 02:00 Bal Medieval
Activitatile din cadrul Balului includ Spectacole de Fachirism, Foc de Tabara, Concerte de Vioara şi Open Bar.

Duminicã – 3 Mai

09:30 – 10:00 Primirea invitaţilor
10:00 – 16:00 Dracula Medieval Tournament
– Lupte Medievale
– Lecţii de Tir cu Arcul
– Lecţii de Spadă
– Echitaţie
– Turnir Medieval

16:00-16:30 Desemnarea Marelui Câştigător al Turnirului
16:30 – 17:00 Ceremorie de Închidere

La Hunedoara a fost invitat şi târgovişteanul Vasile Lupaş, apărătorul imaginii domnitorului Vlad Ţepeș contra sângerosului personaj Dracula. Este adevarat veţi spune că au fost doar două zile. Da, dar festivalul a fost parte a unui eveniment european mai lung: Târgul European al Castelelor. Iar cele două împreună au fost finanţate de la bugetul local cu doar 190 000 de lei. Comparaţia financiară ar putea să fie total irelevantă. Relevat e faptul că, de exemplu,  apropotv, descopera.ro, mediafax, site-uri de specializate în turism atât în limba română, cât şi engleză au promovat festivalul hunedorenilor. Iar de promovare s-au ocupat nişte tineri entuziaşti care au un ONG prin care se străduiesc să aducă  turişti străini în România. Hunedorenii au avut 4000 de turişti în prima zi de festival. Noi, cam 300, în care o parte erau angajaţii instituţiilor organizatoare şi finanţatoare: Primăria Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar promovarea, pe bani, au  făcut-o la Antena 3, Libertatea şi încă cineva de pe la Bucureşti.

Poate până la anul ne lămureşte public cineva dacă  facem festivaluri că să spargem nişte bani sau ca să aducem nişte bani în municipiu, de la turişti. Să ştim ce tip de aşteptări să ne proiectăm!


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

: 3 ganduri despre “TÂRGOVIȘTE: După festival, Dracula a rămas liber în Cetate, să ne bântuie pentru cheltuirea banilor

 • 14 iulie 2015 at 13:21
  Permalink

  Nu cred ca se stie exact pe ce a cheltuit primaria acei bani, dar din pacate la aproape o luna de la incheierea festivalului actorii si figurantii care au muncit saptamani intregi pentru pregatirea acestui eveniment nu au fost platiti.
  Acesti oameni sunt dusi cu zaharelul de la o zi la alta, pana la urma probabil vor afla ca au facut munca in folosul comunitatiii, de fapt in folosul celor care s-au ocupat de asa zisa organizare si (ne)promovare a festivalului.

  Reply
 • 24 iunie 2015 at 6:31
  Permalink

  Pe vremea lui Tepes nu existau scutiri medicale sa-i scape pe unii de munca in folosul comunitatii.

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro