Semnal tras azi de primarul Târgoviștei: ,,Administrațiile locale sunt principalele susținătoare ale activității educaționale’’!

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, doar câteva dintre anomaliile care există în momentul de față în  sistemul educațional de care se lovesc în mod special unitățile administrativ teritoriale!

Una ar fi că, pe zona de bunuri și servicii, administrațiile locale sunt principalele  susținătoare ale activității educaționale, chiar în proporție de 90%, în timp ce  Ministerul Educației plătește numai salariile personalului didactic și auxiliar.

De asemenea, o altă anomalie este că în ultimii cinci ani, pe zona de bunuri și servicii, costul standard/per elev a crescut cu numai 17%, aceștia fiind banii pe care îi dă Guvernul, în timp ce costul standard pe zona de salarii a crescut cu 70%. Ceva asemănător se întâmplă și cu bursele acordate elevilor cu rezultate bune la învățătură, pentru că și acestea cad tot în sarcina autorităților publice locale.

,,În acest moment bursele sunt acordate exclusiv de către administrațiile publice locale, Ministerul Educației nu contribuie cu niciun leu. Aproape patru milioane de lei a cheltuit municipalitatea târgovișteană anul trecut pe aceste burse. Reamintesc faptul că municipiul Târgoviște acordă 3000 de burse în acest moment elevilor, în contextul în care la finalul anului trecut s-a stabilit un cuantum minim de 100 lei/ lună de elev…

Considerăm că Ministerul Educației ar trebui să contribuie, măcar în parte, la susținerea acestor cheltuieli care nu țin nici de infrastructura educațională, nici de patrimoniul unităților de învățământ. Am primit o promisiune că în Legea bugetului de stat vor fi prevăzute 356 de milioane de lei la nivel național cu această destinație, burse pentru elevi.

Așteptăm concretizarea, sperăm să fie așa pentru că ar fi un ajutor, în primul rând pentru copii, pentru cei mai buni dintre elevi, astfel încât performanța să fie stimulată, în contextul unui an bugetar extraordinar de dificil… Pe zona de bunuri și servicii, administrațiile locale sunt principale susținătoare ale activității educaționale, în proporție de 90%, Ministerul Educației plătește numai salariile personalului didactic și auxiliar.

În rest, tot ceea ce înseamnă infrastructură educațională, inclusiv materiale didactice, este susținută de către administrația publică locală. În cinci ani, pe zona de bunuri și servicii, costul standard a crescut cu numai 17%, ăștia sunt banii pe care îi dă Guvernul, repet, pentru bunuri și servicii per elev, în vreme ce costul standard pe zona de salarii a crescut cu 70%, ceea ce reprezintă o diferență destul de mare. Am solicitat  aici o creștere măcar la 50% pentru ca unitățile de învățământ să poată să se susțină și din aceste fonduri care ar veni de la Minister’’, a declarat primarul Târgoviștei, Cristian Stan, care s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni la Ministerul Educației, Sorin Câmpeanu și cu secretarii de stat … Potrivit edilului ,,întâlnirea a vizat în principal raporturile dintre administrațiile locale și Minister pe această componentă deosebit de importantă care o reprezintă educația’’.

 

 

 

.

 

 

 

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro