ortooxacell kiss2022.gif Flax

Reabilitarea termică a blocurilor – Legenda meşterului Manole, la Târgovişte!

Vă mai amintiţi legenda meşterului Manole şi cum construia el în zadar, fără a ajunge la finalul lucrării. Manole a rezolvat până la urmă… cu Ana. Blestemul lucrării nefinalizate planează acum asupra reabilitării blocurilor târgoviştene.

 Proiectul de anvelopare a blocurilor din municipiu a demarat în 2009, când consilierii locali votau o listă de 85 de blocuri care urmau să fie reabilitate termic. O vreme, centrul era plin de schele. Muncitorii le-au strâns şi au plecat lăsând blocurile cârpite, pentru că nu şi-ar fi primit banii.  Ministerul Dezoltării ne-a lăsat baltă, anul trecut, reziliând contractul de finanţare cu Târgoviştea şi refuzând să mai pună partea sa de bani de la bugetul statului. Au alocat-o consilierii din bugetul local, aducând astfel cota de participare a municipalităţii de la 30 la 80%, sperând, totuşi, că ministerul se va răzgândi şi ne va da banii. Vineri, în ultima şedinţă de consiliu, alte zeci de blocuri târgoviştene au intrat pe o altă listă, în ideea că vor fi anvelopate cândva. Deocamdată, nu sunt resurse nici pentru unele, nici pentru altele.

 După şedinţa de consiliu de vineri, subiectul a fost comentat pe pagina sa de FB de liderul consilierilor social democraţi Cristian Stan: “În perioada 2009-2011, au fost încheiate contracte de execuţie lucrări pentru 90 de blocuri, din care 85 de imobile contractate în anul 2009.   Deşi în contractele de execuţie termenele erau de 2 până la 4 luni, iar această activitate ar fi trebuit finalizată în mare parte încă din anul 2009, în mod absolut de neînţeles, Primăria Târgovişte a acordat în mod nejustificat prelungiri succesive ale termenelor de execuţie, până s-a ajuns la situaţia în care în mare măsură executanţii au intrat în insolvenţă, pierzându-se şi finanţarea de la bugetul de stat din cauza întârzierilor. Pentru exemplificare, să discutăm despre firma Consral.  Pentru execuţia lucrărilor de anvelopare au fost încheiate iniţial 5 contracte de execuţie lucrări, executant fiind SC CONSRAL SRL. În urma solicitărilor formale ale executantului, prin acte adiţionale succesive au fost prelungite în mod nejustificat, termenele de realizare a lucrărilor, în medie cu 15-18 luni, deşi termenul de execuţie prevăzut în contracte era de 2-5 luni. Precizez că pentru perioada menţionată, dacă Primăria Târgovişte nu ar fi fost de acord cu prelungirea contractelor, raportat la valoarea contractelor şi la împrejurarea că potrivit art. 15.1 din contractele de execuţie, penalitatea de 0,1% se aplica la valoarea contractului, valoarea penalităţilor contractuale pentru perioada de întârziere pe care municipiul Târgovişte le-ar fi putut încasa ar fi fost foarte mare, respectiv aproximativ 7.700.000 lei.” a scris Stan într-o notare pe contul său de socializare.

 City manegerul municipiului, Gabriel Cioacă, a făcut şi el câteva precizări pe marginea subiectului. “Am avut multe probleme cu finanţarea de la Ministerul Dezvoltării, cel care aloca majoritatea fondurilor. Atunci când banii au fost decontaţi la timp, s-a lucrat respectându-se termenele. În 2012, Ministerul ne-a tăiat de tot finanţare. Pot să vă spun că ne judecăm cu MDR, pentru că noi considerăm că tăierea fondurilor pentru Târgovişte este o nedreptate.”, a precizat Cioacă. Acesta a spus că executivul a venit cu propunerea ca bugetul local să preia efortul financiar al încheierii lucrărilor începute: “Trebuie să găsim resurse financiare locale, pentru că nu putem aştepta să se răzgândească Ministerul Dezvoltării Regionale. În acelaşi timp, facem demersuri să recuperăm banii de la ei banii care au fost promişi la demararea lucrărilor. Pentru restul de aproximativ 200 de blocuri care nu au intrat în programul ministerului, am început să scriem proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană. Pentru creşterea eficienţei termice, UE acorda o cotă de finanţare de 60%, restul urmând a fi împărţit între proprietari şi municipalitate. Normele Uniunii Europeane stipulează 3 situaţii în funcţie de veniturile locatarilor. Dacă acestea nu depăşesc 150 de euro net, pe cap de locatar al blocului respectiv, contribuţia asociaţiei va fi de doar 10%, 30 revenind administraţiei locale. Pentru blocurile cu locatari mai înstăriţi, ale căror venituri nu trec de 350 de euro net, cele 40 de procente vor fi împărţite în mod egal între primărie şi asociaţii. Doar dacă venturile depăşesc 500 de euro net, pentru fiecare locutor al imobilului, locatarii trebuie să achite 30% şi primarii 10%.”,  a precizat Gabriel Cioacă.

Şi cum  par să existe soluţii, atunci rămâne să sperăm că cineva o va găsi şi pe Ana lui Manole, pentru a putea finaliza un proiect ce mai are puţin şi intră în al cincelea an de la debut.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media