ortooxacell kiss2022.gif Flax

Șoferii de microbuze au de ales: ori lasă călătorii pe jos, ori primesc amendă

Transportul public extraurban, adică în afara oraşului, realizat de Societatea de Servicii Publice Municipale a Primăriei Târgovişte se confruntă cu o mare problemă! Şoferii care efectuează curse în localităţile limitrofe oraşului  cu maşinile încărcate la maxim, respectiv cu oameni în picioare, riscă să fie sancţionaţi de către Poliţia Rutieră, iar amenzile sunt destul de usturătoare, de 9000 -12.000 de lei. Subiectul a ajuns şi în atenţia liderului de sindicat al societăţii de transport, Nicolae Dragodănescu, preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte care consideră situaţia cel puţin hilară în condiţiile în care operatorul de transport nu dispune de suficiente mijloace de transport care să-i permită să-i aducă pe oameni la locurile de muncă sau pe elevi la unităţile de învăţământ din oraş. Până la schimbarea legislaţiei, pentru că  există o Hotărâre de Guvern nr. 69 din 2019 cu privire la răspunderea contravenţională, personală, a conducătorului auto, nu a firmei, în cazul în care se transportă pasageri peste limita numărului de locuri înscris în certificatul de înmatriculare, şoferii sunt decişi să nu mai permită pasagerilor să urce în autobuze… peste limita admisă. Problema este că, în acest caz, unii oameni riscă să-şi piardă locurile de muncă, pentru că nu vor mai putea să ajungă la timp la serviciu deşi, culmea ironiei, dispun de abonamente… pe respectivele mijloace de transport.

 

„Avem o mare problemă şi cu colegii noştri de la Servicii Publice Municipale… Ştiţi că noi, la Servicii Publice Municipale, avem şi traseele de extraurban, în localităţile limitrofe… şi avem o  hotărâre de guvern, HG 69 din 2019, destul de proaspătă, cu privire la răspunderea contravenţională personală, adică a conducătorului auto, nu a firmei, în cazul în care se transportă pasageri peste limita numărului de locuri înscris în certificatul de înmatriculare. Adică dacă te găseşte cu un pasager în picioare ai o mare problemă, pentru că îţi dă amendă 9000 de lei sau 12.000 de lei. Avem situaţia acum în care neavând suficientă capacitate de transport, pentru că dacă un microbuz opreşte într-o staţie şi omul trebuie să meargă la servicu şi la un moment dat nu sunt suficiente locuri pe scaune… ce putem face? Pentru că trebuie să-i lăsăm pe oameni în staţie, şi atunci ce se întâmplă, pentru că omul acela îşi pierde  serviciul. Dacă şoferul îi ia şi îi ţine în picioare, riscă să plătească amendă de 9000 de lei. Deci considerăm că legea este foarte proastă, pentru că amenda trebuia aplicată operatorului şi în niciun caz şoferului.

 

Până se modifică legea suntem în situaţia în care primim amenzi pentru că încercăm să aducem oamenii la serviciu… şi nu avem voie să aducem pe nimeni în picioare, dar să aducem alte mijloace de transport mai mari, care să aibe un minim de 15-20% rezervă pe scaune, nu avem posibilităţi deocamdată, până una alta. Deci suntem într-o mare problemă, pentru că şi colegii noştri vor refuza categoric să mai ia oameni în picioare şi deja avem tensiuni… Pentru că dacă spui oamenilor „nu vă mai urcaţi, că nu am voie să vă iau…”, până una alta şoferii sunt cei mai expuşi pentru că ei sunt interfaţa directă cu oamenii… E o mare problemă. Pe de altă parte modul cum se sancţionează şoferul, care nu are absolut nicio vină, de partea cealaltă… omul are abonament. Am cerut o discuţie cu d-ul primar al Târgoviştei, care spune că trebuie să se respecte legea, aşa  spunem şi noi, dar atunci ce facem cu salariaţii care fac naveta şi care la mometul când trebuie să se urce în autobuz…  nu mai sunt locuri, în condiţiile în care nu avem disponibilitate să trimitem o altă cursă ca să-i preia…

 

Este o mare problemă.  Şi să ştiţi că Poliţia este foarte exigentă, iar poliţistul atâta timp cât constată are obligaţia să dispună… şi avem colegi care plâng acum că au fost generoşi… că au lăsat om în picioare şi au primit amedă. Societatea le spune „să fiţi sănătoşi că noi nu vă plătim amenda, că nu avem voie şi că voi aţi greşit”. M-au pus să fac un tabel ca toţi să ia la cunoştinţă de prevederile art 3 din Legea 69 cu contravenţia şi şoferii sunt hotărâţi să nu mai ia pe nimeni în picioare, indiferent de consecinţe. Avem un coleg care a plătit deja amenda…. Este vorba numai de cursele care efectuează transport în afara oraşului, pentru că în Târgovişte chiar şi în autorizările obţinute avem un anumit număr de locuri în picioare… Problema este ce putem face să vină oamenii la serviciu, să nu fie lăsaţi în staţii, pentru că este un paradox… pentru că oamenii aceştia au abonamente. Legislaţia trebuia să dispună, prin lege, dacă într-adevăr sunt situaţii de contravenţie, să fie aplicată societăţii şi nu conducătorului auto, pentru că una este să suporte o amendă societatea şi alta… un conducător auto. Este păcat că lucrurile bune care se fac sunt estompate şi puse în umbră de astfel de situaţii ”, a semnalat Nicolae Dragodănescu, preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media