Insolvenţă la Răscăieţi!? Comuna datorează UE bugetul pe 20 de ani pentru că e prea bogată!

Jale administrativă în comuna dâmboviţeană Răscăieţi. Dată câţiva ani exemplu pentru modul în care a accesat bani europeni, la Răscăieţi, tocmai ieftinii bani europeni ar putea  aduce falimentul. În acest moment, primăria are de înapoiat Uniunii Europene nu mai puţin de 2,5 milioane de euro, adică banii accesaţi pe un proiect european pe măsura 322, de dezvoltare a comunităţii locale. Răscăieţiul şi-a făcut drumuri, canalizare, apă şi cămin cultural şi a derulat proiectul fără probleme la execuţie. Necazul vine de la gradul de sărăcie cu care comuna  a câştigat banii europeni: adică a declarat un grad de sărăcie mai mic decât cel real. Cu alte cuvinte oamenii sunt mai bogaţi decât cere Uniunea. Mai mult, gradul de sărăcie a fost atestat cu acte, spune primarul Iulian Buibăr (foto), şi de Direcţia de Statistică a judeţului. Chiar dacă a încercat să anuleze restituirea banilor în instanţă, administraţia locală a pierdut şi este obligată acum să-i returneze. Imposibil însă! 2,5 milioane de euro este bugetul pe 20 de ani, în condiţiile în care Răscăieţiul nu ar cheltui nimic în tot acest timp.

Cel mai probabil, după cum spune şi prefectul judeţului, Victor Sanda, la Răscăieţi se va deschide prima procedură de insolvenţă din judeţul nostru. Odată deschisă, un judecător sindic va contrasemna pentru fiecare bănuţ care pleacă din primărie. Primarul va avea un rol aproape decorativ pentru că nu va mai fi ordonator de credite. Nici consiliul local nu va avea prea multe de spus. Comuna va avea la dispoziţie câţiva ani pentru un plan de redresare, iar la finele drumului o aşteaptă falimentul sau poate chiar comasarea cu o altă unitate administrativ teritorială. Răscăieţi s-a desprins din comuna Vişina în urmă cu 9 ani, prin referendum popular. La finalul lungului drum spre clarificarea problemei financiare, Răscăieţi ar putea sau nu să fie realipită comunei Vişina. Depinde ce va fi şi cu Vişina până atunci.

În cazul comunei din sudul judeţului aflată în pragul insolvenţei, se află şi alte două comune din nord: Brăneşti şi Glodeni. Şi ele au cetăţeni mai bogaţi decât au declarat, iar Uniunea Europeană vrea banii înapoi.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro