FIENI: Depuneri de coroane la Monumentul Eroilor cu ocazia zilelor localității (FOTO)

coroane fieni (1)

 

Administrația locală din Fieni a continuat tradiția ceremonialului depunerii de coroane la Monumentul Eroilor din localitate, cu ocazia zilelor orașului. Primarul Adriean Budoiu, însoțit de o largă asistență transpartinică, a depus coroane de flori și  vorbit despre istoricul uneia dintre cele mai vechi așezări dâmbovițene.

Fieni-ul este o veche aşezare de moşeni plăieşi, atestată documentar pentru prima dată la 14 iulie 1532. Aşezarea a avut un caracter rural şi s-a dezvoltat lent, extinzându-se prin defrişări. Datorită bogăţiei de materii prime a teritoriului (calcar, marne şi gips), industria a apărut relativ repede şi a dat un impuls dezvoltării Fieni-ului. Acesta a fost declarat oraş în 1968.

Fieni, orașul cimentului

În anul 1914, cel care vine cu ideea construirii unei fabrici de ciment la Fieni este inginerul Mihai Lupescu, diplomat al școlii centrale din Paris. Lui i se alătură mai mulți oameni de bază din Fieni, printre care ing. Zane, Stroescu, Bragadiru, Săpunaru, Eremie, Grigoriu. Opera culturală și socială din oraș a fost influențată și de faptul ca toți acționarii fondatori ai fabricii de ciment de aici au fost ingineri, dar mai ales ca în Consiliul de Administrație au existat, în perioada 1923-1948, trei mari personalități ale vieții politice și culturale românești, care aveau vederi democratice și progresiste: Vasile Goldiș, David Emmanuel, Radu Rosetti. În 1940, fabrica de la Fieni devine cel mai mare producător de ciment din România.

Astăzi, fienarii își leagă speranțele de viitor tot de ciment, fabrica fiind cel mai puternic obiectiv industrial de pe raza orașului.

coroane fieni (2) coroane fieni (3) coroane fieni (4)  coroane fieni (6) coroane fieni (7) coroane fieni (8) coroane fieni (10) coroane fieni (11) coroane fieni (12) coroane fieni (13)


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro