Contractele pentru rețelele de gaze, reziliate de Ministerul Dezvoltării, deși mai multe primării atribuiseră lucrările

Mai multe localități din Dâmbovița, dar și din țară, care obținuseră finanțate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, pentru înființarea de rețele de gaze naturale sunt în situația de a restitui banii după ce Ministerul Dezvoltării a desființat Fondul și a reziliat unilateral contractele. Conform deputatului Marian Țachianu, în sudul județului comunele Poiana, Braniștea, Brezoaele, Sălcioara întâmpină această problemă.

“În luna decembrie a anului trecut, UAT-urile au primit o notificare prin care se cerea renunțarea unilaterală a contractelor de finanțare în termen de 5 zile de la data primirii prezentei.

Sunt foarte multe primării în această situație, de a da banii înapoi, și mai mult decât atât, s-au ținut licitații pentru acordarea acestor lucrări, pentru execuție.

În această situație se află și patru localități dâmbovițene, Poiana, Braniștea, Brezoaele, Sălcioara. Acestea au avut semnate contracte de finanțare cu acest Fond de Dezvoltare și Investiții încă din decembrie 2019, după care, în baza acestui contract de finanțare, conform procedurilor,au ținut licitații pentru concesionare și atribuirea de lucrări, practic pentru proiectare și execuție.

S-au și semnat aceste contracte. Gândiți-vă în ce situație sunt aceste localități care, pe bună dreptate, nu au pus nicio clauza suspensibilă în aceste contracte cu societățile care au câștigat licitațiile, având în spate un contract de finanțare, care contract de finanțare, astăzi nu mai este valabil, așa cum spune ministerul Lucrărilor Publice.

Pe 21 februarie a.c. UAT-urile primesc încă o adresă în care li se spune că avansul primit și neutilizat până la 31 decembrie 2019 trebuie, pentru lucrări nerecepționate, să se restituie de urgență“,  a precizat deputatul.

Banii obținuți ca finanțare din Fondul Național de Investiții erau sub formă de împrumut către autoritățile locale, cu o perioadă de rambursare de până la 20 de ani.

În 2020, domnul consilier al primului ministru, domnul Dancă, făcea o precizare, și anume că acest Fond de Investiții se vrea a fi desființat , iar din punct de vedere juridic este ”greu de ucis”, chiar așa s-a exprimat. „Am încercat mai multe formule juridice astfel încât să anticipăm și să evităm posibile litigii în instanță ca urmare a desființării abuzive a acestui fond”. Deci recunosc că desființarea este abuzivă. „Prin urmare am transferat fondul la Ministerul Lucrărilor Publice și nu se mai alocă împrumuturi, iar valoarea împrumuturilor contractate se diminuează la valoarea împrumuturilor acordate. Practic, cei care au primit bani prin acest fond, vorbim de aproximativ 40 de proiecte, rămân cu banii luați, nu mai primesc nimic în plus.

Ca urmare, dumnealor s-au ținut de cuvânt și au desființat acest Fond de Investiții, cu toate că au dat speranțe la începutul anului 2020 ca va fi transferat la Ministerul Dezvoltării, actual Ministerul Lucrărilor Publice, și vor continua investițiile respective.”

Zeci de localități din Dâmbovița au nevoie de investiții pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Actualul Guvern va aloca bani pentru rețele inteligente, care pot fi urmărite de la distanță de către operator, dar al căror costuri sunt mult mai mari decât cele clasice. O problemă este și faptul că potrivit ghidului POIM localitățile care au concesionat rețelele nu pot depune pe aceste fonduri pentru extindere.  “Ori trebuie să gândim a altă strategie, să modificăm cumva legea, ghidul sau să atacăm aceste hotărâri care au desființat Fondul de Investiții” a concluzionat deputatul Marian Țachianu.

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro