kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Târgoviştea organizează Congresul Internaţional de Tracologie, ediţia 2013

La eveniment vor fi prezenţi peste 100 de specialişti din Europa şi nu numai.

Congresul se organizează din patru în patru ani, Târgoviştea fiind propusă la ultima ediţie, ce a avut loc la Istanbul. “Este un parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Muzeul de Istorie din Târgovişte, Academia Română – prin Institutul de Tracologie, Muzeul Brăilei şi Muzeul Judeţean Braşov, la care se adaugă Universitatea “Valahia” din Târgovişte. Deschiderea congresului va avea loc marţi, 10 septembrie, urmând ca miercuri, joi şi vineri să se desfăşoare lucrări în plen. Sperăm să fim la înălţime şi să avem o organizare cât se poate de bună, având în vedere că venim după Istanbul, un oraş-metropolă”, spune Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” din Târgovişte, ce cuprinde şi Muzeul de Istorie. Tema ediţiei a XII-a a congresului este “Tracii şi vecinii lor, în epocile bronzului şi fierului”, iar limbile de comunicare vor fi engleza, franceza şi germana. Lucrările vor avea loc la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii „Valahia” din Târgovişte (foto).

Izvoarele de apă sărată din judeţ – unul dintre subiectele târgoviştene la congres

Este pentru prima dată când cercetători târgovişteni de la Muzeul de Istorie participă la acest congres internaţional. “Chiar dacă la Târgovişte nu sunt specialişti în tracologie, putem acoperi această perioadă. Suntem înscrişi cu o lucrare la congres, realizată de Ana Ilie, Gheorghe Olteanu, Mihai Năstase şi subsemnatul, despre izvoarele de apă sărată existente pe teritoriul judeţului, valorificată de dacii şi de populaţiile vecine. Ele folosesc şi acum. În zona Bezdeadului, de exemplu, locuitorii folosesc această saramură la murături sau pentru conservarea brânzei. Prin fierbere obţin sare. Noi am făcut studii, avem şi analize de laborator pentru a vedea concentraţia sării în diferite anotimpuri şi am cuprins totul în această lucrare pe care o vom prezenta la congres”, explică Ovidiu Cîrstina. La lucrări s-au înscris şi cercetători de la Facultatea de Ştiinţe Umaniste din cadrul universităţii târgoviştene.

Finanţarea acestui eveniment este asigurată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, cu suma de 45.000 de lei, la care se adaugă de asemenea contribuţii ale partenerilor amintiţi. Târgoviştea va publica de aftfel unul dintre cele două volume care vor apărea cu lucrările acestui congres, celălalt urmând să fie publicat de muzeul din Braşov.

Vezi aici programul congresului!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media