TÂRGOVIȘTE: A început colectarea selectivă a deșeurilor! Atenție la containerele verzi

Distribuie:

Astăzi, a demarat la Târgoviște programul de colectare selectivă a deșeurilor. Programul a demarat în micro raionul III, dar va fi extins la nivelul întregului municipiu și ulterior la nivelul județului.

SC SUPERCOM SA Sucursala Târgoviște, societatea care se ocupă de colectarea gunoiului în sistem integrat, a elaborat un program zonal, etapizat, de colectare diferențiată, prin care se urmărește ca, într-o perioadă cât mai scurtă, să acopere întreg teritoriul Județului Dâmbovița.

Reglementările europene impun colectarea deșeurilor municipale și asimilabile pe două fracții – umedă și uscată (reciclabilă). Pentru fracția uscată vor fi amplasate containere de culoare verde în orașe, iar în mediul rural și în zona de case a localităților urbane vor fi distribuiți saci speciali. Cetățenii trebuie să colecteze separat cele două fracții, pentru că colectarea lor de către Supercom se va face și ea separat.

În containerele de culoare verde vor putea fi aruncate: hârtie, plastic, metal, recipiente sticlă. Nu intră în această categorie pungile din plastic, caserolele de polistiren, ceramica, bateriile sau resturile PVC. Fiecare container are și un autocolant care îi învață pe oamenii care sunt deșeurile considerate fracție uscată. Pentru celelalte se vor folosi containerele vechi.

Astăzi, primele containere verzi au fost instalate în micro raionul III:

Acest serviciu este gestionat de Asociația de dezvoltare intercomunitara, deci nu este gestionat de către Municipiul Târgoviște, dar este datoria noastră, a tuturor, sa facem acest lucru, mai ales ca sunt obligații legale pe care le avem.

Pana la sfârșitul anului 2020 exista obligația legala de a avea 50% din ceea ce înseamnă deșeu colectat selectiv pe cele 4 fracții menționate anterior.

De asemenea, după 30 iunie 2019 exista și obligația ca taxele sa fie determinate în funcție de cantitatea de deșeuri produsa, și aici vorbim despre volum, de cantitatea reciclata, astfel încât cei care colectează selectiv deșeurile sa plătească o taxă mai mica de salubrizare. Este normal pentru că în acest fel, deșeul care pana acum mergea la groapa de gunoi și existau costuri de transport, de distrugere, de data aceasta, deșeul se transforma într-un bun care poate produce la rândul sau un efect pozitiv. Așadar, începând de astăzi, și încă câteva zile, în Municipiul Târgoviște, la toate punctele de precolectare vor fi puse asemenea containere.

Îi rog pe cetățenii Târgoviștei să facă un minim de efort, astfel încât sa utilizam aceste containere pentru cele 4 tipuri de deșeuri.

Deocamdată facem aceasta colectare numai pentru fracția uscată pentru aceste deșeuri, mai târziu vom vedea dacă vom reuși sa facem colectarea pe cele 4 tipuri de fracții.

Este foarte important ca pe aceste doua tipuri de fracții, sa reușim sa separăm aceste tipuri de deșeuri.” a  declarat primarul municipiului Cristian Stan.

În județul Dâmbovița, colectarea deșeurilor menajere se face în regim integrat, existând un operator care colectează  – SUPERCOM SA și un operator în ceea ce privește activitățile celor două gropi de gunoi din județ – Eurogas Prescom.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro