RĂZVAD: Comemorarea eroului căpitan Nicolae Apostol, la 75 de ani de la cea mai sângeroasă bătălie în care au luptat românii

Trecerea a 75 de ani de la bătălia de la Stalingrad, în cel de-al Doilea Război Mondial, în care și-au pierdut viața peste 150 000 de români din Armata Română și alți 100 000 de români din Ardealul ocupat, înrolați de Armata ungară, a fost marcată astăzi, la Răzvad, printr-un ceremonial militar-religios în amintirea eroului căpitan Nicolae Apostol. Originar din Răzvad, acesta a căzut pe câmpul de luptă, la Cotul Donului, în 1942.

Forțele Axei au pierdut aproximativ un sfert din efectivul total de pe frontul de răsărit și nu și-au mai revenit niciodată de pe urma acestei înfrângeri. Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a a dus în cele din urmă la victoria din 1945 asupra Germaniei Naziste.

“La 22 noiembrie 1942 românii și, îndeosebi, dâmbovițenii au simțit durerea pierderii căpitanului Apostol Nicolae. Se întâmpla pe câmpul de luptă din sudul Rusiei, la Cotul Donului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au trecut 75 de ani din acel moment și încă ne doare. Este o durere care astăzi se manifestă sub forma unei profunde recunoștințe, a unui puternic omagiu și infinit respect adus eroului dâmbovițean Apostol Nicolae.

La Cotul Donului, căpitanul Apostol Nicolae a transformat teama în curaj, datoria și atașamentul față de patrie în demnitate și a contribuit, cu propria viață, ca destinele a peste 140.000 de mii de militari români să-și câștige unicitatea și respectul etern.

Greutățile și provocările vieții ne-au învățat că ajutorul reciproc și loialitatea sunt valori de neprețuit. În toamna anului 1942, eroul căpitan Apostol Nicolae ne-a învățat, însă, că spiritul de sacrificiu le aduce împreună și creează eroi, oameni care vor rămâne mereu prezenți în memoria noastră, pentru că datorită lor suntem astăzi, aici.

Să nu uităm că a fi erou înseamnă mai mult decât datorie și verticalitate. Înseamnă asumarea unui risc suprem, viața! 

Indiferent cât de mulți ani vor trece, căpitanul Apostol Nicolae își va păstra locul în istoria, conștiința și sufletul nostru. Cred că este datoria noastră să îi oferim locul cuvenit în memoria românilor, iar ceremonialul de astăzi este felul nostru de a dovedi că ne pasă și că prețuim enorm eforturile, lupta și sacrificiul său. Dumnezeu să-i odihnească sufletul!” a spus Alexandru Oprea, președintele CJD.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa primăriei Răzvad și a avut loc la biserica Răzvadul de Jos. În amintirea eroilor români căzuți în cele 199 de zile ale bătăliei de la Stalingrad a defilat Garda de Onoare. La comemorare a fost prezent și fiul eroului căpitan Nicolae Apostol.

 

Foto: Marius Dumitru


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro