PICĂTURA CU ACID: Profetul, aurul şi… durerea în cot sau, altfel spus, BOR, banii şi directoru’ PNB

cristin petre2

Cristin Petre

Acum, că am intrat în noul an, după mica pauză pentru tihnirea şi aşezarea sarmalelor şi a altor “porcării”, vă readuc în atenţie, cum am promis, acţiunea noastră pentru stoparea transformării Parcului Natural Bucegi în afacerea BOR.

În 2012 , “onor ” Consiliul Local Buşteni, face “cado”, prin hotărârea nr. 3341/2012 3000 de mp din Parcul Natural Bucegi, în folosinţă gratuită pe 99 de ani (!!!) Arhiepiscopiei Bucureşti. Vă readucem la cunoştinţă că este vorba de o zonă lângă Babele, într-un Parc Natural protejat de nişte legi, la 2200 de metri altitudine, nu în oraşul Buşteni.

Din pix, acei 3000 mp se transformă din extravilan, zonă de management durabil (adică interzis construcţiilor), în intravilan (ca şi când nu ar fi pe creasta muntelui, ci “colea, la şosea”), ceea ce înseamnă că trebuie făcute drumuri, instalaţii electrice şi de apă şi tot ce mai trebuie pentru o zonă construibilă.

Acum, trăind în aceeaşi ţară toţi, ştim că “haina ” de legalitate prin diferite hotărâri de consilii locale sau judeţene s-a mai dat, dar nu a avut trăinicie, de aceea şi multitudinea de acţiuni ale DNA pe această temă. “Haina” asta şi gândirea gen “noi suntem stăpâni, facem ce vrem ” au adus “racoare” sau “la racoare” pe mulţi “dăştepţi” care s-au crezut mai presus de lege prin funcţii ocupate vremelnic.

Acest teren, dat de C.L. Buşteni, nici acum nu este clar cum a ajuns la categoria cadouri . Arhiepiscopia spune că Primăria s-a oferit să le dea teren, iar Primăria Buşteni spune că a fost cerut de Arhiepiscopie : “Primăria Buşteni a atribuit o suprafaţă de teren de 3.000 mp în vederea construirii unui lăcaş de cult pe Platoul Bucegi ca urmare a solicitării Arhiepiscopiei Bucureştilor” http://totb.ro/biserica-versus-arie-naturala-protejata-cazul-bucegi/

Acum ce să zic? “Încurcate sunt căile Domnului?” Nu-s încurcate, doar pline de intenţii bune (a se citi interese), dar parcă o altă cale era pavată cu intenţiile astea bune…

Pe baza acestei hotărâri a C.L. Buşteni, s-a întocmit un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost înaintat spre aprobare Consiliului Judeţean Prahova şi Agenţiei pentru Mediu Prahova. Consiliul Judeţean Prahova încă nu s-a pronunţat asupra PUZ-ului, dar Agenţia pentru Mediu Prahova, prin adresa nr. 5545/21.07.2014, a comunicat Arhiepiscopiei Bucureştilor faptul că proiectul, care prevedea introducerea terenului din extravilan în intravilan şi schimbarea destinaţiei acestuia (cu scopul construirii lăcaşului de cult) nu poate fi aprobat, din punct de vedere al protecţiei mediului.

Deci, din punct de vedere legal, nu se îndeplinesc cerinţele care permit o construcţie în Parcul Natural. Între timp, cei 3000mp au ajuns în actele trimise la Agenţia pentru Mediu Prahova ca 3957mp (diferenta de aproape 1000 mp a apărut Dumnezeu ştie de unde, că noi nu), din care doar 174 mp reprezintă lăcaşul efectiv, restul conform planului de construcţie fiind “spaţii verzi şi amenajări conexe” (spaţii verzi făcute în munte???). “Amenajările conexe” sunt o mare dilemă sau nu-s deloc la o privire mai atentă (ele nefiind explicate în planul de construcţie ce ar însemna), pentru că nah…”creştinului îi stă bine la hotelul bisericii”.

În 23 septembrie 2014 Gazeta Damboviţei trimite directorului Parcului Natural Bucegi o cerere (vezi foto), căreia conform Legii 544/2004 în 30 de zile trebuia să se răspundă. Se pare că directorul PNB, dl. Horia Iuncu (călugăr la Mănăstirea Sinaia, ca meserie de bază, unde participa duminica la slujbe https://buceginatura2000.wordpress.com/montaniarzi/) s-a îmbolnăvit grav de “durere în cot” în ce priveşte legea, nerăspunzându-ne nici după 4 luni. Acum… noi ca noi, că doar presa deranjează mereu, dar să nu respecţi legea nu-i tocmai… ortodox.

Vom continua să vă prezentăm saga documentelor şi pasarea răspunderii după “tradiţionalul” tipic românesc şi în ediţiile următoare .

Citeşte şi:

PICĂTURA CU ACID! ÎN BUCEGI, RELAȚIA SPECIALĂ MUNTE – OM – DUMNEZEU NU ARE NEVOIE DE ZIDURI!

Bucegi

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro