Peştera Ialomiţei a intrat în reabilitare (FOTO)

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Peşterei Ialomiţa sunt în plin proces. Mai exact, proiectul se numeşte Modernizarea şi reabilitarea infrastructurii tehnice, pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterei Ialomiţa, din masivul Bucegi, pentru care contractul de finanţare a fost semnat pe 4.05.2012, valoarea proiectului fiind de 6.415.828 lei, din care 4.665.725,12 lei, finanţare nerambursabilă.

Proiectul, realizat POR 2007-2013, Axa Prioritară 5, are ca durată de implementare 36 de luni, ceea ce înseamnă că în luna mai a anului viitor, ar trebui să fie gata, dar preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, urmată de o vizită cu jurnaliştii la obiectiv, că şi-a propus devansarea acestui termen, propunerea pentru finalizarea proiectului fiind luna octombrie a acestui an.

Devansarea, spune şeful administraţiei judeţene, are două scopuri: creşterea gradului de absorbţie a banilor europeni şi crearea condiţiilor de vizitare a peşterii şi atragerea unui număr mai mare de turişti prin punerea în valoare a potenţialului acestui obiectiv turistic.

Până acum, au fost montate aproximativ 60 de pasarele, scări noi, pavaje pentru intrare, s-a finisat platforma pentru drumul de acces şi s-au început procedurile legale de achiziţii pentru dotările pentru peşteră.

Proiectul presupune refacerea instalaţiilor electrice, amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare, care îl va înlocui pe cel vechi, refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435 m, modernizarea aleii de acces pietonal, care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lungimea de 2,50-3,00 m, modernizarea platformei exterioare, dar şi realizarea unei platforme pentru amplasarea unei scene metalice demontabile şi a  35 de scaune tip pliant.

Peştera va fi dotată cu o scenă metalică demontabilă cu toate dotările necesare, echipamente de sonorizare, de proiecţie, desfăşurării unor evenimente precum slujbe religioase sau spectacole, sistem de supraveghere video, filme documentare pentru informarea vizitatorilor, dar şi bănci de odihnă, pubele ecologice şi altele.

În urmă cu un an, Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale de Turism, declara la Târgovişte că ANT a inițiat un proiect de promovare a turismului speologic, împreună cu ”Asociația Peșterilor Turistice din România, din care face parte și Peștera Ialomiței.

Informații de back-ground

Amplasată pe morena frontala a Ialomiței, peștera are un singur nivel de aproximativ 480 metri și este disponibilă turiștilor până în punctul numit Altarul. De asemenea, gura peșterii are o forma de semielipsă ce face posibil accesul în săli și în galerii. Prima sală a peșterii poartă numele de Mihnea Vodă și are o lungime de 115 metri. Aceasta este traversată de un pârâu subteran ce se varsă în Ialomița. Galeria Pasaj are o lungime de 20 metri și se află lângă sălile Decebal și Sfânta Maria. Sala Decebal are formă de dom, iar Grota Sfânta Maria a fost denumită după o stalacmită ce are forma statuii sfintei. Sala Urșilor este cea mai mare cavitate a peșterii. Lipsită de apă, în incinta acesteia s-au descoperit fosile ale ursului cavernelor vechi de 10.000 ani. Sala Urșilor este deschiderea Galeriei numită Fundul Peșterii. Aici veți putea admira stâlpii ce leagă bolta de sol. Vizitați și Galeria Apelor lungă de 75 metri și în care curge de altfel pârâul peșterii. Galeria La Răspântie este un loc unde se află două ochiuri de apă, numit La Lacuri. Aici, Lacul cel Mare seacă de obicei în timpul verii. Punctul La Altar al peșterii este practic terminalul. Acesta a fost numit în urma stalactitelor poziționate în așa fel încât înfățișează un altar.

pestera ialomitei 4pestera ialomieti 6 pestera ialomitei 2 pestera ialomitei 3  pestera ialomitei 5pestera ialomitei

 


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro