Pe 1 august s-a serbat Ziua Naţională a Salvamontului

Distribuie:

 

Pe 1 august, s-a sărbătorit Ziua Națională a Salvamontului Romanesc, zi pe care salvatorii montani o sărbătoresc prin munca, axati, in principal, pe zonele cu risc mare de expunere la accidente montane, dar si in zone de prevenire. In tara noastra exista 38 de structuri salvamont, 24 de servicii județene salvamont şi 14 servicii locale in care activează peste 250 de salvatori montani angajati şi peste 500 de salvatori montani voluntari.

In județul Dâmbovița, activitatea de salvare montană este desfăşurată cu sprijinul financiar al administraţiei judeţene, avand cea mai extinsa zona de interventie din tara, Bazinul Superior al Ialomitei, pana la Varful Omu si versantii sudici ai Leaotei. Masivul Leaota este si cel mai greu de abordat atunci cand in zona respectiva se petrec accidente montane, riscul recuperarii accidentatului, crescând major, cu cat acesta nu poate fi localizat sau se afla in partea vestica a masivului. Solutia cea mai optima ar fi, marcarea traseului principal de creasta si amenajarea unui refugiu montan undeva la jumatatea crestei.

Activitatea de salvare montana poate fi data ca exemplu de buna practica in realizarea unei activități deosebit de dificile prin colaborarea foarte stransa dintre voluntari si angajați.

Salvamontul la nivel național s-a înființat in 1965, iar in Dambovita in 1982, la initiativa unor oameni dedicati muntilor Bucegi si in special zonei Padina-Peștera.

Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, asigură asistenţă specializată pentru petrecerea timpului liber atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, precum si tuturor activitatilor cu specific montan desfasurate in zona.

La nivel naţional, primele echipe de voluntari s-au constituit in 1905, prin Asociaţia Carpatina Transilvana din Sibiu. In anul 1991 s-a constituit Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR), iar in 2004 s-a infiinţat Dispeceratul Naţional Salvamont, care in prezent asigura cu echipe de profesionisti si voluntari patrularea preventiva, permanenţa la punctele şi refugiile Salvamont, cautarea persoanei disparute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare si transportarea accidentatului sau a bolnavului din zona montana.

GEO BADEA

Salvamont Dambovita

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro