Nicolae Ivășchescu (PMP) susține acordarea de finanțări de la buget pentru depozite de fructe și legume

De anul viitor, pe rafturile supermarketurilor ar trebui ca jumătate din oferta de fructe și legume să fie produsă în România. Astfel, producătorii agricoli din județ ar trebui să aibă desfacere garantată. Lucrurile sunt, însă, mai complicate și dificil de realizat, pentru că în Dâmbovița nu există depozite care să păstreze cantități mari de legume pentru a asigura  aprovizionarea constantă a marilor magazine. Pentru construcția rapidă a unor asemenea depozite militează președintele PMP Dâmbovița, Nicolae Ivașchescu. Acesta consideră că agricultorii trebuie ajutați financiar de către stat pentru construcția de spații de depozitare, în caz contrar având de câștigat tot intermediarii.
Viitorii parlamentari de Dâmboviţa au obligaţia de a ajuta sectorul agricol local, care este unul cu un potenţial de dezvoltare real. Iar ajutorul vine din legislaţie şi finanţare. Dâmboviţa are toate avantajele: distanţa rutieră mică faţă de capitală, ieşire la autostradă, teren agricol de calitate, două bazine agricole diferite ca specific al producţiei, forţă de muncă şi specialişti. Cu toate acestea, agricultorii  nu au nici o siguranţă a zile de mâine, iar pe mesele dâmboviţenilor sunt legume şi fructe de import.
ivaschescuDe la 1 ianuarie, teoretic marile magazine au obligaţia de a vinde 50% marfă produsă în România. Personal, nu ştiu cum se va realiza acest lucru, din două motive foarte clare pe care l-am discutat şi cu agricultorii şi pomicultorii locali: nu există depozite unde marfa să fie preluată şi păstrată, iar agricultura locală este lipsită de tehnologia adecvată pătrunderii producţiei pe piaţa supermarketurilor ş mă refer, de exemplu, la staţii de sortare şi calibrare. Mi-e teamă că pomicultorii de la Voineşti şi legumicultorii de la Băleni sau Lunguleţu vor rămâne cu marfa tot la poartă. Trebuie găsită o soluţie clară de finanţare de la bugetul de stat, acordată rapid, prin care agricultorii să poată fi ajutaţi să  construiască depozite în cel mai scurt timp.  Doar dacă  vom construi zeci de depozite în Dâmboviţa şi  sute de depozite în regiune vom putea aplica legea produselor româneşti, în avantajul celor care muncesc corect în agricultură. Altfel, mi-e teamă că de lege se vor bucura tot speculanţii, a declarat pentru Gazeta Dâmboviței, Nicolae Ivășchescu. 

Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

: 2 ganduri despre “Nicolae Ivășchescu (PMP) susține acordarea de finanțări de la buget pentru depozite de fructe și legume

  • 28 octombrie 2016 at 19:35
    Permalink

    Felicitari pentru initiativa. Avem nevoie de oameni ca dumneavoastra in judet. Multumim

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro