Yiannakis Ioannou a descoperit România în 1994, când, după ani de muncă în Marea Britanie decisese că e vremea să-şi facă firma lui. “Tata s-a plimbat prin toată ţara şi s-a hotărât la Târgovişte pentru că este un oraş între Bucureşti, Ploieşti, Piteşti şi Braşov şi dacă vrei să extinzi, ai posibilitatea să extinzi începând din Târgovişte. Era aproape la capitală, era uşor să vină un client din străinătate să vadă fabrica, să vadă locul. Şi au fost şi motive personale. I-a plăcut şi liniştea. Când am fost prima dată în Bucureşti, vroia imediat să plece de acolo.”, povesteşte astăzi cel care a luat frâiele afacerii, Bambos Ioannou. Şcolit prin Regatul Unit, Bambos a ales tot România: “Eu sunt foarte legat de România, pentru că din 1993, când am venit prima oară şi aveam 8 ani am revenit în fiecare vară pentru trei luni de zile. Am crescut de fapt cu România şi după ce am terminat facultatea era şi o dorinţă a mea să vin să muncesc aici. Eu am început cu marketing şi vânzare acum un an. Relaţia dintre mine şi tata, este o legătură între tinereţe şi experienţă. Tatăl meu nu a fost la facultate. Tatăl meu a început ca muncitor într-o fabrică în Anglia şi încet-încet şi-a făcut fabrica lui şi are experienţă de la A, la Z. Eu vin eu cu o idee nouă, cu studii. E o bază solidă să începi, dar chiar dacă ai terminat la Harvard, la Cambridge, cea mai bună facultate din lume, nu înseamnă că ştii tot. Mă simt norocos pentru generaţia mea. Sunt mulţi care au terminat facultatea şi nu au de lucru”, spune tânărul Ioannou, moştenitorul unei afaceri de succes: Livas Clothing Târgovişte.
Livas Clothing Târgovişte a început producţia în 1994, cu 50 de oameni pe care Yiannakis i-a învăţat cum şi ce să coasă. În 2004, la Livas munceau 1.300 de oameni în două schimburi, cu 16 linii de producţie. Apoi a venit criza, în domeniul confecţiilor. A început să se mute producţia în China, unde toate erau mai ieftine. În plus, Europa a fost lovită şi de criză financiară. Livas Clothing Târgovişte a rămas, însă, în picioare: “Până la urmă s-a văzut că, din punct de vedere calitativ China nu era ce trebuia. Erau mai multe costuri de transport, planificare, pentru comenzile mult mai mari. Adică ar trebui să faci o planificare mult mai înainte, faţă de ce avem noi în ţară, aici, bine aşezată strategic în Europa. În plus. noi ofeream calitatate. Exista o mare tradiţie în confecţii şi în timpul lui Ceauşescu, şi era mână de lucru, doar că trebuia organizare şi se ajungă la un nivel de industrie acceptat şi la ţările de vest. Acum avem în jur de 400 de angajaţi, dar aici noi vrem să mai angajăm, însă trebuie mână de lucru specializată, care este mai greu de găsit. Suntem dispuşi şi să şcolarizăm, dar statul român nu ajută firmele în acest sens.”, mai spune Bambos.
Pentru eficienţă, societatea a deschis mai multe puncte de lucru la Răcari, Cătească (Argeş) şi Drăgăieşti (Olt), toate coordonate de la Târgovişte. Despre reţeta succesului celor doi români de origine cipriotă pe pământ târgoviştean: “Tatăl meu ţine cu oamenii, adică apreciază oamenii care au venit la firmă şi au avut capacitatea şi ambiţia de a ajunge la un anumit nivel.
Tatăl meu a venit ca un investitor, a investit, a câştigat, dar a şi oferit oraşului, prin echipa de baschet, pe care a finanţat-o ani buni.”, este aprecierea târgovişteanului Bambos Ioannou, directorul Livas Clothing Târgovişte.