ortooxacell kiss2022.gif Flax

Investiție imobiliară importantă în masivul Bucegi deblocată în instanță de către avocații de la ,,S.C.P.A. Gabriel Cioacă & Asociații”

 

Un investitor privat căruia i se aprobase documentația P.U.Z. de către Consiliul Local Moroieni pentru a construi un hotel și un restaurant în masivul Bucegi, în apropiere de zona Padina, a primit negație din partea Consiliului Județean Dâmbovița în luna februarie a anului trecut, la solictarea de emitere a Autorizației de Construire în vederea intrării în legalitate, motivat de lipsa acordului de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului, care în astfel de situații apreciază că nu există procedură de reglementare, invocând un ordin de ministru din 2010 (135/76/84/1284 din 10 februarie 2010)..

Investit cu o cerere care să amendeze acest refuz, prin obligarea Consiliului Județean Dâmbovița la emiterea autorizației de construire, Tribunalul Dâmbovița, prin sentința  nr. 722/2018 din 14 iunie 2018 a constatat îndeplinite condițiile impuse de Legea nr. 50/1991 privind intrarea în legalitate și a dispus obligarea pârâtului la emiterea actului administrativ solicitat, mai ales că se solicitase și se achitase și taxa de emitere autorizație, de peste 40.000 lei.

Soluția a fost menținută și de către magistrații Curții de Apel Ploiești, care au avut același punct de vedere cu al colegilor de la Dâmbovița, prin decizia nr. 3737 din 05 decembrie 2018.

Chestionat pe această temă, avocatuL Gabriel Cioacă –  managing partner la ,, S.C.P.A.Gabriel Cioacă &Asociații”, firma care a reprezentat în instanță, reclamantul, a declarat: ,,A fost o muncă de echipă, cu sute de ore de analiză a legislației în materia dreptului de mediu, dar și cel al urbanismului, precum și a practicii în acet tip de spețe. Evident că soluția ne-a produs o satisfacție imensă, atât nouă, dar mai ales clientului, care își vedea, în felul, acesta, investiția compromisă.

            A trebuit să dovedim, în primul rând că investitorul îndeplinise toate condițiile pentru intrarea în legalitate a construcției, existând procedură legală pentru această ipoteză, iar apoi să convingem instanțele că interpretările Agenției Pentru Protecția Mediului și ale Consiliului Județean Dâmbovița date ierarhiei actelor normative sunt eronate. Un ordin de ministru se situează, întotdeuna, mai jos decât o lege (o spun dispozițiile art. 4 din Legea 24/2000), el nu poate conține reglementări contrare unei legi și nu poate depăși cadrul fixat de aceasta.

            Sentința Tribunalului Dâmbovița, care sper că va crea o practică favorabilă investitorilor, menținută și de către Curtea de Apel Ploiești, consacră soluția alternativă de intrare în legalitate a lucrărilor executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea acesteia, dezideratul esențial nefiind acela de a exista un act administrativ anterior, ci cel ca orice construcție să fie realizată cu respectarea normelor legale privitoare la edificarea acesteia”.

 

Soluțiile pot fi vizionate aici:

http://portal.just.ro/120/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=12000000000092346&id_inst=120

http://portal.just.ro/42/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=12000000000092346&id_inst=42

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media