GALERIE FOTO: Expediție târgovișteană în munții Altai

  • In perioada 1-12 iulie 2018, s-a desfasurat expeditia ALTAI 2018, organizata de Asociatia Salvamont Dambovita cu finantare din fonduri nerambursabile din partea Primariei Municipiului Targoviste. 
Expeditia a inceput din satul Tingur, situat in sudul Siberiei, de unde impreuna cu alti 8 alpinisti, am inceput urcarea pe valea raului Ak-kam. Poteca turistica, lunga de 40km, se desfasoara in cea mai mare parte printr-o padure deasa si batrana de conifere, unde din loc in loc se afla mici tabere amenajate de catre turistii ce nu reusesc sa strabata intreaga distanta pana la Cabana Visotnik.
Dupa 8 ore de mers cu bagaj greu, am campat si noi intr-o astfel de ”tabara”, urmand ca restul de traseu sa-l facem a doua zi dupa alte 9 ore de mers. Cabana Visotnik, situata la aproape 2000m altitudine, reprezinta o oaza de liniste si adapost pentru cei care vin in zona montana inalta a Muntilor  Altai, fara a avea in intentie sa urce pe Mt. Belukha.
A treia zi, a fost ceva mai scurta ca distanta, dar aprope la fel de lunga ca timp. Dupa plecarea de la Visotnik, trecem pe la pichetul de frontiera, unde predam pasapoartele ofiterilor si unde suntem intrebati de intentiile noastre. Urmeaza partea mai urata a traseului: traversarea ghetarului si urcarea la Tabara Tomski (3000m). Destul de neplacut, lung, ceata, vant si ploaie.
Ziua a patra este rezervata odihnei, mai mult fortata de precipitatiile abundente.
Ziua a cincea incepe destul de devreme. La 4 dimineata ne echipam sa urcam in ultima tabara situata la 3650m. Continuam in sus pe ghetar pana la baza unui perete de gheata, inalt de 400m, pe care-l urcam pe corzi fixe. Urmeaza traversarea unui platou presarat cu crevase si din nou o urcare abrupta pana la 3650m.

Ziua a sasea, a fost ziua varfului. Incepem ascensiunea destul de devreme, 1.30AM. Evitam traseul clasic, ceva mai sigur, dar mai ocolitor si mai lipsit de zapada si ne antrenam intr-o ascensiune pe abruptul sudic al Muntelui Belukha, mai riscanta, dar mult mai spectaculosa. Ne facem loc cu emotii pe pantele abrupte printre ghetarii suspendati ai versantului sudic, reusind sa fim aprope sub varf cand mijesc zorile
Partea finala a varfului am escaladat-o tot pe corzi fixe, urmand sa atingem cota maxima la 6.30AM. Dupa foto si bucuriile de rigoare ale inaltimilor, urmeaza emotia coborarii, care ne da fiori numai gandindu-ne pe unde am urcat. Dar cu grija si rabdare, metrii au inceput sa scada, unul cate unul si ne-am vazut teferi la 3650m. De aici, lucrurile au inceput sa fie mai simple. Am impachetat si restul de echipament si am inceput coborarea spre taberele inferioare. Dupa alte 3 zile ajungem in Tingur, localitatea cea mai izolata pe care am intalnit-o vreodata si de unde a inceput aventura noastra.
Multumim Primariei Municipiului Targoviste pentru sprijin, precum si sponsorilor!
Geo Badea
Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “GALERIE FOTO: Expediție târgovișteană în munții Altai

  • 18 iulie 2018 at 8:29
    Permalink

    Bravo Geo! Bravo echipei!
    Munții încă sunt in sufletele dâmbovițenilor!

    Reply

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro