ortooxacell kiss2022.gif Flax

Familia Chirițescu, două generații de avocați persecutate de securitate

      „Nu trebuie să uităm ororile securității. După 25 de ani vor să ștergem cu buretele suferințele atâtor familii” aşa îşi începe avocatul Alexandru (Sandu) Chiriţescu povestea anilor trăiţi sub teroarea securităţii comuniste. Urmărit, înregistrat, umilit, Sandu Chiriţescu nu vrea să uite şi nici să ierte ipocrizia foştilor securişti care-i semnau rapoartele de urmărire, bine înfipţi şi astăzi în diverse medii socio-politice locale.

          Pucioasa, 1949. Cunoscutul avocat Aristide Chiriţescu, fost primar al oraşului, dormea liniştit alături de soţie şi cei trei copii. Puţin după miezul nopţii linistea familiei a fost întreruptă de organele de stat. Un ofiţer i-a spus avocatului să-şi ia un propsop şi o periuţă de dinţi. Dimineaţa, vila a fost rechiziţionată de stat, iar soţia şi copii au rămas în stradă. Casa a fost transformată imediat în Sediu al Miliţiei oraşului Pucioasa. Un an şi jumătate începând din acea noapte, nimeni nu a ştiut excat unde este şi ce face avocatul Chiriţescu.  Cunoscuţii presupuneau însă că era închis. Se zvonise că ar fi ajuns în penitenciarul Piteşti, unul din cele mai dure din ţară. 81 de cetăţeni din Pucioasa au cerut printr-o scrisoare adresată ministrului apărării eliberarea avocatului despre care depuneau mărturie că e un om cinstit şi neactiv politic.

chiritescu semnaturi

chiritescu semnaturi 1

     Aristide Chiriţescu intrase cu câţiva ani înainte în atenţia securităţii, pe numele său fiind deschis un dosar politic. Fost primar al oraşului Pucioasa, şcolit pe băncile şcolilor de drept franceze, Chiriţescu candidase în 1937 pe lista de deputaţi a Frontului Românesc Alexandru Vaida Voievod. Ulterior a activat în PNL Brătianu, unde ajunsese vicepreşedinte.

chiritescu 1

        Aristide Chriţescu s-a întors din penitenciar peste un an şi jumătate, fără să fie condamnat sau judecat. La ieşirea din puşcărie a cerut o dovadă a perioadei de arest: „-Daţi-mi ceva la mână! Ce spun soţiei acasă? Unde am fost? – Spune-i că ai fost la curve! –  Un an şi jumătate?”  e tot ce a obţinut. La Pucioasa, însă, pe fostul avocat de succes nu-l mai aştepta nimic. Familia dispăruse, casa fusese luată de poliţie, mobila, covoarele şi obiectele împodobeau casele unor ofiţeri de poliţie. Abia în 1957 a fost reprimit în magistratură, unde a avut drept de practică restrâns, doar pentru cauze civile.  Şi-a refăcut viaţa, recăsătorindu-se. Nu a ieşit  însă niciodată de sub urmărirea securităţii. Dosarul său de la CNSAS are 2 volume, pline de rapoarte şi dări de seamă. De exemplu în 1973, informatorul Ferentz Barbu semnala faptul că avocatul a făcut discuţii nefavorabile cu privire la sărbătorirea aniversării conducerii partidului şi statului. În 1977, într-o notă informativă, un informator povestea securităţii că avocatul Chiriţescu ar fi spus că în România s-a ajuns la o situaţie politică ce nu mai poate fi rezolvată decât prin război. Avocatul era urmărit la serviciu, în parc sau în familie, totul fiind înregistrat la dosar. A murit în 1983, cu ultima dorinţă neîmplinită: ar fi dorit să moară la un minut după soţii Ceauşescu!

       Târgovişte, 1977.  Julieta Chiriţescu era arestată şi condamnată la trei ani de închisoare. Acuzaţia: delapidare. Julieta lucra de două zile la un magazin din centru vechi al Târgoviştei ca vânzătoare. Nu avea atribuţii de gestiune. În a treia zi de serviciu, un maior de la poliţia economică a făcut un inventar. Julieta Chiriţescu a fost găsită vinovată de delapidare. A intrat în închisoare, în 1977, în acelaşi an în care fiul ei şi al avocatului Aristide Chiriţescu, Alexandru „Sandu” Chiriţescu intra la facultatea de educaţie fizică şi sport. A fost eliberată din penitenciar în acelaşi an în care Sandu termina şcoala. La întoarcerea din penitenciar Julieta Chiriţescu a fost obligată să se izoleze social, pentru că era urmărită, iar telefonul îi era ascultat, fiind interogate persoanele cu care intra în contact.

       Târgovişte, 1989. Sandu Chiriţescu era arestat, pentru că miliţia găsise 100 de dolari în maşina lui. 24 de ore a stat în arestul miliţiei, dar pentru că nu au putut dovedi nimic a fost eliberat. Asta nu înainte ca profesorul, la vremea respectivă, Chiriţescu să fie umilit. „M-au dezbrăcat de tot şi m-au pus să mă aplec. Erau opt miliţieni  în sediul Miliţei. Am trăit clipe umilitoare şi  pline de spaimă. Nu ştiam ce vor să-mi facă. Doreau să vadă dacă am ascuns undeva banii, cum văzuseră ei într-un film. De frică am spart un geam şi am ameninţat că îmi tai venele. Atunci mi-au dat drumul!” povesteşte Sandu Chiriţescu unul dinte cele mai urâte episoade din viața sa.

       Sandu Chirițescu este fiul fostului avocat a cărei viață fusese distrusă de regim, cu ajutorul securității. La 15 ani, Sandu mergea la Miliție pentru a-și schimba buletinul scos în urmă cu un an. Nu mai era loc de viză de flotant. Familia se mută la cel mult 2 luni, pentru că nimeni nu dorea să-i țină mai mult în chirie. Proprietarii se temeau că vor fi raportați că au excedent de spațiu și obligați să primească muncitori aduși în Târgoviște din zona Moldovei. A fost acceptat cu greu la facultate, din cauza originii „nesănătoase” în ochi regimului. După ce a absolvit facultatea, pentru că refuzase să se înscrie în partid, nu prezenta garanții, fiind un element „degradant al societății”, tânărul Chirițescu a primit un post la țară, în localitatea Picior de Munte, unde a făcut naveta 17 ani. Cu securitate pe urme…

      Pentru a-și rotunji veniturile, Sandu muncea vara la mare. Pentru că știa 5 limbi străine hotelurile îl preferau pentru postul de recepționer. Aici a fost contactat de securitate pentru a-l convinge să intre în legătură cu turiștii străini și să stoarcă informații de la aceștia. A refuzat, așa cum arată și CNSAS care i-a eliberat o adeverință care atestă că nu a fost colaborator al fostei securități.

adeverință

       În schimb are un dosar de urmărire de 4 volume, cu mai multe file decât a unor foști deținuți politici. Securitatea făcuse o pasiune pentru el. Știau ce mânca, cu cine vorbea, i se deschideau corespodența și coletele, îi urmăreau telefonul și mașina. Faptul că a intrat în contact cu foarte mulţi străini la hotelurile unde lucra și nu vroia să-i toarne îl făcuse un element extrem de periculos. Într-un an a primit o pereche de cizme de la o franțuzoaică, prin poștă. I-au dat o cizmă într-un an, iar pe cea de-a doua anul viitor. Nu era toamnă să nu ne facă percheziție. Confiscau câteva pachete de cafea și țigări pe care le cumpăram de la mare. Într-un an ne-au confiscat și o casetă video și era cât pe ce să fim acuzați de deținere de pornografie. Era un film – Ofițer și Gentelmen, cu Richard Gere și Debra Wiger, iar într-o scenă era actrița mai dezbrăcată. Abia am scăpat. Mi-am cumpărat o mașină de la un cetățean, cu numărul 1 DB 954. A doua zi, mi-au luat mașina la Miliție pe motiv că nu eram demn să am un număr de înmatriculare scurt. Mi-au ținut-o toată iarna în curtea Miliței cu geamurile deschise. În primăvară când m-au chemat să o iau, când am apăsat ambreiajul, am ieșit cu piciorul prin podea. Ruginise complet.” sunt doar câteva dinte amintirile avocatului Sandu Chirițescu.

     Securitatea știa tot ce făcea și încerca, conform documentelor, să-l prindă în flagrant cu valută pentru a fi arestat. Un informator declarase că are intenția de a părăsi țară, lucru real de altfel. Era în anii 80 când visul tuturor era fuga din țară. A veni Revoluţia însă, iar Chiriţescu ca un omagiu adus tătălui său a intrat în avocatură, unde ca o ironie a istorie şi-a intersectat de nenumărate ori drumurile cu foştii săi urmăritori, „democratizaţi” între timp: „Am cerut CNSAS dosarul meu. Am vrut să știu cine mi-a urmărit și persecutat familia. Sunt 12 ofițeri care m-au urmărit și au făcut rapoarte în dosarul meu de 4 volume: Lt. Col. Călin Constantin, Eftimie, Deaconu, Mr. Oancea Constantin, Lt. Stoica Ion, Lt. mj Dragomir Valeriu, Lt. mj, Antonescu M., mr. Simion V., Bîrleanu Ion, Stoenescu Octavian, Ioniță Ștefan, Iugulescu V. Nu trebuie să uităm ororile securității. După 25 de ani vor să ștergem cu buretele suferințele atâtor familii. Acest lucru nu trebuie să se întâmple.” spune Chiriţescu, care speră ca lanţul fatidic al familie lui să se oprească la el.

ionita (2)

  ionita (1)

poze dosar

Poze din dosarul de urmărire

Distribuie:

3 comentarii la „Familia Chirițescu, două generații de avocați persecutate de securitate”

  1. Legat de securistul Ionita asa este, este seful de cabinet parlamentar al senatorului Leo Badea de la PSD. E clar ca a facut politie politica si el si alt securist Marin Antonescu, in prezent vicepresedinte al CJ Dambovita!!! Sigur, e bine sa langa tine specialisti in informatii, ca au si americanii si rusii, etc, dar nu niste securisti care au facut politie politica cu romanii.Iata cum Adrian Tutuianu isi alege colaboratorii!!!

  2. Ofițerul care l-a urmărit, Ioniță Ștefan, este bine mersi printre noi târgoviștenii! Merge pe stradă mândru, cu aceleași apucături de securist veros, motiv pentru care Țuțuianu l-a făcut ,,șef de cabinet parlamentar,, tocmai pentru a urmări pe cei care cică nu-l suportă, când era parlamentar! De unde până unde Țuțuianu om important pentru județ și pentru țară pentru a-și angaja securiști? Uite cine conduce județul, ne mai mirăm de ce suntem obligați să votăm numai jigodii precum Zisu, Popa ciocoiul, Roșca Stănescu Ciripoi, Pârgaru vânzătorul COS-ului, Calcan jigodie politică! Toți sunt sub oblăduirea unui mare comunist fără coloană vertebrală numit Țuțuianu!

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media