Ieri, la Târgoviște, a avut loc sesiunea de informare adresată celor care au o idee de afacere ce îşi propune să creeze locuri de muncă şi să rezolve o problemă socială în comunităţile din România.
Reprezentanţi ai OMV Petrom şi ai Fundaţiei NESsT au oferit informaţii tuturor celor interesaţi să participe în competiţia de afaceri sociale, Fabricat în Ţara lui Andrei.
Antreprenorii, ONG-urile, PFA-urile, SRL-urile sau întreprinderile individuale interesate se pot înscrie până pe 2 iulie pe www.taraluiandrei.ro, secţiunea Fabricat în Ţara lui Andrei..
În cadrul acestei întâlniri participanţii au aflat detalii despre:
conceptul de afacere socială şi evoluţia acestuia în România;
modelul de business social şi şansele pe care acesta le are ca să contribuie la dezvoltarea economică a ţării noastre;
poveștile de succes ale antreprenorilor câștigători în prima ediție Fabricat în Țara lui Andrei și modul în care și-au transformat ideile de afaceri sociale în realitate, cu sprijin OMV Petrom;
cine se poate înscrie în Fabricat în Ţara lui Andrei;
detalii despre completarea formularelor de aplicare;
detalii despre procesul de evaluare şi criteriile de selecţie, etapele de proiect.
Toţi cei care doresc să afle mai multe despre competiție sau să adreseze întrebări echipei Fabricat în Ţara lui Andrei, sunt rugați să îşi confirme prezenţa printr-un telefon la numărul 021 528 21 23 sau printr-un e-mail la [email protected].
Competiția este deschisă tuturor care își doresc să inițieze o afacere socială în una dintre comunitățile vizate de proiect. Cele 29 de comunități sunt:
Miceşti (judeţul Argeş); Zemeş, Moineşti, Slănic Moldova (judeţul Bacău); Suplacu de Barcău, Marghita (judeţul Bihor); Scorţoasa, Tişău, Berca (judeţul Buzău); Corbu (judeţul Constanţa); Moreni, Aninoasa, Gura Ocniţei (judeţul Dâmboviţa); Clejani, Mârşa (judeţul Giurgiu); Bustuchin, Turburea, Ţicleni (judeţul Gorj); Movileni, Poboru (judeţul Olt); Poiana Câmpina, Podenii Noi, Scorţeni (judeţul Prahova); Marca (judeţul Sălaj); Videle, Cosmeşti, Siliştea, Scurtu Mare (judeţul Teleorman); Mădulari (judeţul Vâlcea).
În luna august, juriul Fabricat în Țara lui Andrei va selecta 35 de finaliști. Aceștia vor parcurge o etapă de pregătire, în care vor primi consultanță de la experții Fabricat în Țara lui Andrei, axată pe nevoile individuale ale fiecărui finalist și sprijin financiar pentru a testa fezabilitatea ideilor (realizarea unui studiu de piață, fabricarea unui prototip al produsului, etc.). Câștigătorii vor fi anunțați în luna aprilie 2016 și vor primi finanțare nerambursabilă de până la 32.000 de euro fiecare, pentru a demara afacerile sociale.
Finanțarea este completată de orele de consultanță oferite antreprenorilor pe toata durata proiectului, în cadrul atelierelor de lucru specializate sau sesiunilor individuale de pregătire în domenii cheie pentru viitoarele afaceri: management financiar, legislativ, marketing, distribuție, etc. Astfel, antreprenorii vor fi pregătiți să poată maximiza finanțarea primită și să genereze valoare economică și socială prin afacerile lor.
Formatul competiției a funcționat cu succes în prima ediție a proiectului, dovadă sunt cele 10 afaceri sociale create și rezultatele lor. Până la finalul lui 2015, 33 de locuri de muncă vor fi create pentru oamenii din comunitățile cheie, 481 de localnici beneficiază de venituri suplimentare, iar 171 de persoane primesc instruire pentru o meserie. Astfel, primii antreprenori, de la persoane lipsite de experiență, până la ONG-uri sau SRL-uri, au dovedit că finanțarea, alături de consultanța oferită de experții Fabricat în Țara lui Andrei, pot contribui la transformarea unei simple idei într-o afacere socială de succes.
Vezi foto afaceri câștigătoare Fabrica în Țara lui Andrei: