După un an și jumătate de restricții, avertizări ale medicilor, economii puse pe „pauză” și valuri de infectări care sufocă sistemul medical din întreaga lume, încep să apară adevăratele consecințe ale perioadei de „șomaj tehnic”. Este tot mai vizibil că pe rafturile magazinelor găsim prețuri tot mai mari, dar cât de mult s-a scumpit coșul de cumpărături în ultima vreme?
Prima cauză a exploziei prețurilor a fost din pricina momentelor de panică în care oamenii au decis să golească rafturile magazinelor în martie 2020. Produsele de bază, care au dispărut primele de pe rafturi, au acum prețuri mai mari cu aproape 10%. Astăzi plătim mai mult pentru mălai, făină, ulei, ouă sau zahăr. Scumpiri destul de mari s-au înregistrat și pentru pâinea proaspătă ( peste 5%), carne (peste 4%) și fructe (peste 7%). Cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată la fasolea boabe. Din 2019, prețul acesteia a crescut cu peste 18%.
Din nefericire, România se află în capul listei țărilor din Uniune atunci când vine vorba despre dimensiunea scumpirilor. Deși Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a sugerat plafonarea prețurilor la început de an, ele au continuat să crească, iar experții prezic o posibilă criză alimentară în doar câțiva ani.