Donațiile pentru salvarea Cabanei Leaota vor fi restituite. Nu s-a putut ajunge la un acord cu proprietarul danez

Distribuie:

Cabana Leaota nu se va întoarce, cel puțin nu curând, în circuitul turistic al Munților Bucegi.

Cabana Leaota

Asociația Om pe Munte, care a dus o campanie de salvare a cabanei, nu a putut ajunge la o înțelegere cu proprietarul, Cristoph Promberger, directorul executiv al Fundaţiei Conservation Carpathia. Acesta a permis în luna iulie 2018 igienizarea clădirii, dar nu reintroducerea ei în circit. Asociația Om pe Munte propusese să închirieze clădirea pentru a fi folosită ca refugiu montan, în condițiile în care proprietarul a declarat, în cadrul unei dezbateri publice care a avut loc anul trecut, la Runcu, că  nu are, pe termen scurt, un plan de introducere a cabanei într-un circuit turistic.

Pentru cabana Leaota, nu am făcut niciodată o propunere fermă de cumpărare. Financiar nu aveam cum să facem o astfel de ofertă. Am sperat și am visat la un contract de închiriere pentru o perioadă lungă de timp.
Din banii obținuți din donații, urma să începem lucrările de reabilitare a construcției și simultan să continuăm campania de strângere de fonduri, până la îndeplinirea obiectivului. Nu am mai ajuns până aici, proprietarul a refuzat propunerea noastră de a încheia un contract de închiriere. Suma strânsă de noi nu a fost suficientă, proprietarul nu a răspuns la propunerea noastră de a dona această sumă cu condiția ca el să readucă acest adăpost în circuitul turistic montan din România.” spun reprezentanții asociației.

Inițiatorul proiectului de salvare este Constantin Țăposu. Acesta a străbătut pe bicicletă drumul Moeciu – Bucureşti, în speranța unui sprijin din partea autorităților și a muncit în Anglia pentru a strânge mai mulți bani pentru proiect.  Dar pentru că nu poate reintroduce cabana în circuit, a decis să returneze banii donați pentru Leaota, considerând că ar fi o înșelăciune să fie direcționați către alt proiect. Asociația Om pe Munte a readus în circuitul turistic Refugiile Șaua Strungă și Flora.

După ce am reușit să readucem la viață două refugii montane, am ajuns la concluzia că este o risipă de energie și totodată timp pierdut să continuăm să demonstrăm proprietarilor de cabane montane abandonate, că suntem de bună credință. În consecință, vom începe o campanie de restituire a donațiilor pentru salvarea cabanei Leaota. Este vorba despre 3555 Lire, 7529 Lei și 438 Euro. Persoanele care au făcut donații pentru salvarea cabanei Leaota, vor avea posibilitatea de a-și primi bani înapoi.
Fiecare persoană care a făcut donații pentru salvarea cabanei Leaota are posibilitatea ca până la 31 martie 2020 să-și recupereze banii. După data de 31 martie 2020, sumele netestituite vor fi relocate către alte proiecte ale asociației OM pe MUNTE.

Cabana Leaota, de la Runcu,  se află la 1370 de metri altitudine, pe piciorul muntelui Românescu, la limita superioară a pădurii. Cabana, construită în 1962, a fost retrocedată, iar actualul proprietar nu se ocupă de întreținerea ei. În 1962 cabana avea apă curentă, generator de curent electric, bufet permanent şi pârtii de schi amenajate în apropiere. Astăzi, construcţia  nu mai este racordată la energie electrică sau la apă curentă. Mobilierul este și el distrus. La fel și costrucțiile anexe.

În aceeași situație se află și alte cabane din Bucegi: În atenția turiștilor în șlapi! Majoritatea cabanelor montane sunt închise, iar stație de ambulanță nu există!

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro